Remedii naturiste

ALBASTRITA (Centaurea cyanus L.)

Albastrita planta medicinala
 

Alte denumiri pentru albastrita:

Se cunoaşte şi sub numele de clopoţel, floare de grau, floare vanătă, iarba frigurilor, tătăişe, vineţică de camp etc.

 

Descriere aspect albastrita:

Este o plantă ierbacee cu tulpina ramificată, înaltă pană la un metru; are o culoare alburie şi este păroasă. Frunzele alburii şi ele, cu marginea întreagă, cele inferioare sunt tripartite, iar cele superioare liniare. Florile de culoare albastră formează inflorescenţe capituliforme.
Planta se întalneşte prin semănăturile de grau şi de secară, dar şi pe margini de drum, în locuri aride şi pietroase. 

Recoltare flori albastrita:

De la ea se recoltează florile culese în timpul înfloririi (iulie-august). Florile de albastrita conţin materii colorante (cianina care este o formă de antocian),  mucilagii,  tanin etc.

Albastrita -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează intern ca diuretic uşor, laxativ iar extern se foloseşte la comprese pentru ochi (în conjunctivite), boli de piele, în vindecarea rănilor, în cosmetică.


Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de flori uscate se toarnă o ceaşcă de apă în clocot şi se lasă 15—20 de minute. Se strecoară şi se bea călduţ în trei reprize cu o jumătate de oră înainte de mancare. Are acţiune diuretică, în boli de rinichi şi ficat. O infuzie mai concentrată din 2 linguriţe de flori la o ceaşcă de apă, pusa comprese pe ochi în conjunctivită şi ochi obosiţi.
  2. Macerat: se pune la macerat în vin sau bere o linguriţă de flori de albăstriţe. Se lasă la temperatura   camerei 12—24 de ore. Se bea fracţionat înainte de mancare. Are acţiune diuretică mai bună decat infuzia.
  3. Cosmetică: se face o infuzie slabă dintr-o linguriţă de flori la 2 ceşti de apă. Cu aceasta se fac tamponări pentru tonifierea tenului şi pentru evitarea pleoapelor zbarcite.