Remedii naturiste

ANASONUL (Pimpinella anisum L.)


 

Alte denumiri pentru anason:

Se cunoaşte si sub numele de anison, anason verde, chimion dulce etc.

 

Descriere anason: 

Anasonul este o plantă ierboasă aromatica, cu tulpina pana la o jumătate de metru. Frunzele sunt putine, cele de la baza sunt ovate si dinţate iar cele superioare adanc sectate, chiar liniare si lipsite de peţiol. Florile mici de culoare albă, unite in inflorescenţe umbeliforme, compuse.

Este o plantă cultivata pentru nevoi alimentare, dar si pentru nevoi farmaceutice.

Anasonul creste si salbatic, subspontan.

 


Recoltare si continut fructe anason:

De la aceasta plantă se recoltează fructele mici(Fructus Anisi vulgaris) care au o formă ovoidă. Ele conţin ulei volatil (bogat în anetol) care,dacă se păstrează timp mai îndelungat, imprimă fructelor calităţi toxice. Mai conţin substanţe grase, substanţe albuminoide, zaharuri, substanţe minerale etc. 

 

Anason -  proprietati terapeutice:

Aceste fructe au numeroase intrebuinţări: cresc peristaltismul intestinal (motricitate digestiva), stimulează salivatia, usor purgativ, combate colicile intestinale la copii mici, expectorant, galactogen (stimulează secreţia de lapte), somnifer.

Nu se va administra la bolnavii cu ulcer gastric şi la cei care suferă de colită. De asemenea nu se păstrează timp mai îndelungat, intrucat fructele de anason devin toxice.


Administrare: 

  1. Infuzie: 2 g de fructe se tratează eu o cană de apă clocotită. Se lasa în repaus 10 minute, se filtrează. Se bea în trei reprize în cursul, unei zile (înainte de mancare). Se prepară de ficare dată proaspăt si nu se păstrează mai multe zile.
  2. Pulbere: rezultată prin zdrobirea a 0,5-2 g fructe, amestecată în hrana proaspetelor mamici, creste considerabil secretia de lapte.
  3. Decoct: din 3--4 g fructe tratate cu o ceaşcă de apă fierbinte şi lăsate pe foc 5-6 minute se bea cu linguriţa in caz de raguseala, răceală, dureri de cap, tuse.
  4. Cataplasmă: fructele sunt zdrobite si fierte cu apă sau cu vin pana se formează o pastă : se aplică în sciatică si pe muşcăturile de şarpe.
  5. Inhalatiile cu infuzie din fructe sunt eficace in gripă, răguşeală.
  6. Un amestec în părti egale de anason şi fenicul dau un ceai foarte bun contra colicilor.

Seminţele consumate ca atare au acţiune sedativă, combat sughitul.