Remedii naturiste

ANASON DULCE (Foeniculum vulgare)


 


Alte denumiri pentru anason dulce:

Se numeşte şi molura, basamac, anason nemţesc, chimen dulce, fenhiel, hanuş, secarea de grădină etc.

 

Descriere aspect anason dulce:

O plantă foarte aromată, avand  tulpina de 1—2m de culoare cenuşie-verzuie şi foarte bogat ramificată. Frunzele  sunt penat-sectate şi au segmente filiforme lungi. Florile galben-aurii sunt unite în inflorescenţe umboliforme. 

Acesta plantă este cultivată dar poate creste uneori şi în flora spontană prin faneţe şi păşuni. 


 

Recoltare fructe (seminte) anason dulce:

Se recoltează fructele (Fructus Foeniculi) care conţin ulei volatil bogat în anetol, derivaţi fenolici, acid anisic etc. 


 

Anason dulce  -  proprietati terapeutice:


Se întrebuinţează ca aromatizant, diuretic, galactogen, carminativ, uşor laxativ etc.
Se recomandă a nu se depăşi dozele prescrise deoarece apar fenomene de greaţă, dureri de stomac, de intestin, o stare de agitaţie nervoasă.
Se combate prin laxative şi cărbune activ.

Administrare:

  1. Infuzie: pentru adulţi se zdrobesc atatea fructe cate se iau cu 3 degete. Peste aceasta se toarnă o ceaşcă de apă în clocot şi se lasă acoperit 10—15 minute. Se bea călduţ 2—3 ceşti pe zi ca diuretic, uşor laxativ, galactogen. Pentru copii mici se zdrobesc 5 — 6 fructe de molură şi se tratează cu o ceaşcă de apă în clocot. Se dă copiilor cu linguriţa pentru a combate crampele intestinale.
  2. Decoct: se fierbe o lingură (10 g) fructe de molură în 150 ml (un pahar pentru vin) de apă. O lingură din această fiertură se pune într-o ceaşcă de lapte şi se fierbe 5—10 minute. Se bea cu linguriţa în timpul crizelor de tuse.
  3. Stimularea secreţiei de lapte: se zdrobesc cat se iau cu 3 degete fructe de anason dulce, se amestecă cu puţin zahăr, coajă de portocale şi magnezia usta (o linguriţă). Se toarnă peste acestea o ceaşcă de apă în clocot şi se lasă 10—15 minute. Se bea de 3 ori pe zi cate o lingură.
  4. Gargară: se face o infuzie dintr-o lingură de fructe zdrobite la o ceaşcă de apă în clocot. După răcire se face gargară în afecţiuni buco-faringiene.
  5. In bronşită şi răguşeală: se face un amestec din 20 g (2 lin¬guri) fructe de anason dulce, 60 g coada şoricelului, 40 g pătlagină şi 20 g seminţe de in. O linguriţă din acest amestec se fierbe într-o ceaşcă de apă, se răceşte şi se face gargară.
  6. In  gaze şi boli intestinale se face un amestec din părţi egale de fructe de anason dulce, anason, chimen şi flori de muşeţel. Peste o linguriţă din acest amestec se varsa o ceaşcă de apă în clocot, se lasă acoperit 10—15 minute, se strecoară şi se bea cu linguriţa în mai multe reprize.