Remedii naturiste

Angelica (Angelica archangelica L.)


 


Alte denumiri pentru angelica:

Se cunoaste şi sub numele de anglica, angelina, antonica, anghelină etc.

 

Descriere aspect angelica:

Este o plantă ierboasă, viguroasă, are în pamant un rizom gros, in vreme ce tulpina aeriană ajunge pana la doi metri înaltime, este goală în interior şi are o culoare roşiatică. Frunzele sunt de tip penati-sectat, prezintă o teacă umflată la baza peţiolului. Florile mici, albe-verzui formează inflorescenţe umbeliforme. Planta creste in pădurile montane, pe lingă riuri si piraie de munte.


 

Recoltare rizomi si radacini angelica: 

De la această plantă se foloseşte rizomul şi rădăcinile (Rhizoma cum Radicibus Angelicae) care se culeg toamna. Ele conţin ulei volatil, angelicină (o substanţă specifică), acid angelic, acid valerianic, substanţe amare, tanin.

 

Angelica -  proprietati terapeutice:

Planta are numeroase intrebuinţări tonic stomahic, tonic cardiac, combate lipsa poftei de mancare, sedativ nervos, combate regurgitaţiile etc.

 

A d m i n i s t r a r e:

  1. Infuzie: 2-5 g radacina se oparesc cu o ceaşcă de apă clocotită după care se continuă fierberea înca 5 minute; se bea o jumătate de ceaşcă înainte masa pentru combaterea colicilor stomacale.
  2. Decoct: 10-15 g plantă fiartă în o jumătate de litru de apă ; se bea de trei ori pe zi cate o ceaşcă înainte de mancare. Combate nevralgiile, erupţiile tegumentare, durerile reumatice. Tot un decoct se face din amestec de rădăcini si seminte în parti egale, din care se iau 10 g (2 lingurite) si se fierb în 2 ceşti de apă. Se bea încet, cu inghiţituri rare. Combate astenia, starile de voma (după intoxicaţii eu alimente stricate), colicile, nevralgiile.
  3. Băutură tonică: se pun la macerat într-un litru de vin bun 50-70 g rizomi şi radacina de angelică mărunţite. Se lasă la temperatura camerei 1-2 săptămini, agitandu-se zilnic. Apoi se filtrează şi se pune în sticle. Se bea zilnic cate 2 păhărele înainte de mancare.
  4. Pulbere : se ia cate un varf de cuţit de pulbere din radacina sau tulpină înainte de mancare. Este bun in isterie, nevralgii, reumatism.
  5. Cosmetică: se foloseşte o gumorezină ce exsudează dacă se fac incizii primăvara în partea superioară a rădăcinii. Aceasta are un miros asemanator aceluia de mosc.