Remedii naturiste

ANGHINAREA (Cynara scoiymus L.)


 


Alte denumiri pentru anghinare:

Se cunoaşte şi sub numele de anghinar.

 

Descriere aspect anghinare:

Este o plantă ierbacee robustă, care trăieşte mai mulţi ani; in primul an face numai o rozetă de frunze din mijlocul cărora, în al doilea an, creste o tulpină înaltă pană la 2 m şi foarte ramificată. Frunzele sunt mari, penat-fidate, de culoare albă-verzuie pe partea superioară şi cenuşie pe cea inferioară; sunt prevăzute cu spini. Florile au o culoare roşie-violacee unite în inflorescenţe globuloase, capituliforme. Ele sunt situate la varful ramurilor şi au la bază nişte solzi cărnoşi, care sunt folosiţi ca legume.

Este o plantă cultivată pentru uz alimentar şi mai ales ca plantă medicinală.

Anghinarea este o planta foarte raspandita, crescand peste tot, fiind des intalnita la marginea padurilor. Anghinarea infloreste din luna mai pana spre sfarsitul lunii septembrie.


 

Recoltare frunze anghinare:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Cynarae) care se culeg la completa lor maturitate. Perioada de recoltare e din luna iunie pana in septembrie.

Ele conţin substanţe amare (cinaropicrina) alături de acid clorogenic, cinarină, derivaţi flavonici etc.

 

Anghinare -  proprietati terapeutice: 

Anghinarea se foloseşte mai ales în boli de ficat, arteroscleroză, diabet,  boli  de rinichi,  colită etc.

 


Administrare:

  1. Infuzie: 0,5—1% ca diuretic şi stimulent al funcţiei ficatului şi rinichilor. Se bea o ceaşcă dimineaţa pe stomacul gol şi o alta cu jumătate de oră înainte de masă. Supradozarea  produce colici hepatobiliare.
  2. Ceaiul de anghinare este un bun remediu in anumite boli de inima cum sunt angina pectorala, hipertensiunea sau ateroscleroza. O astfel de reteta folosita uneori in cazurile de boli de inima se prepara in felul urmator: intr-o cana se pune o lingura de frunze maruntite peste care se toarna apa fiarta. Dupa racire se strecoara ceaiul si se indulceste cu miere. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care pacientul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul de ceai se va bea in cursul zilei cu 30 de minute inaintea meselor principale. 

Datorita proprietatilor sale diuretice, infuzia de anghinare se recomanda in nefrite, pentru ca mareste volumul de urina si favorizeaza astfel eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. 

Ceaiul de anghinare este si un excelent detoxifiant, avand efecte favorabile in tratamentul urticariilor. De asemenea infuzia de anghinare da rezultate bune in tratamentul constipatiei, varsaturilor, enteritelor, colitelor, hemoroizilor si lipsa poftei de mancare.