Remedii naturiste

ARDEIUL (Capsicum annuum L.)


 


Alte denumiri pentru ardei: 

Este cunoscut şi sub numele de paparică, boia, piparcă, paprică, tiuper.

 

Descriere aspect ardei:

Ardeiul este o plantă ierboasă avand tulpina bogat ramificată. Frunzele sale sunt alterne, simple cu un petiol lung. Florile sunt de culoare albă, galbena, roşiatice sau violete. Fructele sunt goale pe dinăuntru, de forme diferite alungite, ovale, sferice. Au culoare verde la început, apoi roşie, galbenă, în funcţie de soi.

Planta se cultivă pentru nevoi culinare.

Se  întrebuinţează fructele (Fructus Capsici) care se recoltează în timpul verii. 


 

Continutul fructelor de ardei:

Fructele de ardei conţin un principiu iute (capsaicina) alături de coloranti din grupa carotenoizilor (capsantina, carotina, zeaxantina vitaminele itaminele C, P, ulei volatil, ulei gras, flavonozide etc). 

 


Ardei -  proprietati terapeutice:

Pe langa între intrebuintari alimentare ardeiul are utilizări farmaceutice: antireumatic, stimulent al peristaltismului intestinal, stimulent al secreţiei gastrice etc.

Nu  se va da bolnavilor de stomac, ficat, cai urinare.

 

Administrare: 

  1. Pisat şi ars se fac fumigatii în camere cu uşile si ferestrele bine închise - combate paraziţii (ploşniţele)
  2. Îmbibat în vată formează vata termogenă utilizată pentru combaterea durerilor reumatice.
  3. Frecţie antireumatică: o linguriţă de ardei iute se amestecă eu o linguriţă de sare, 1/4 litru alcool şi un litru oţet de vin. Se lasă la macerat cateva zile, agitandu-se din timp în timp. Se maseaza articulaţiile dureroase, degerăturile.
  4. Tinctura de ardei se face punand la macerat 10 părti ardei în 100 părti alcool de 70'. Se lasă la temperatura camerei 8-10 zile. Frecţia se face cu un tampon de vată, iar pe tegumente sensibile se aplica in concentratie mai slaba.