Remedii naturiste

BRADUL (Abies alba MMI.)

 

 

Alte denumiri pentru brad:

Se mai numeste si brad alb, brădui, nemeş, sihlă etc.

 

Descriere aspect brad:


Bradul este un conifer care creste pana la 50 m. El are ramuri dis­puse în verticile suprapuse, ramurile din spre varful tulpinii sunt din ce în ce mai scurte, ceea ce dă plantei aspectul conic.
Frunzele sunt aciculare şi alcătuiesc aşa-numitela cetina. Frunzele sunt prevăzute cu două dungi albe de ceară care dau plantei o nuanta albă. Bradul se mai recunoaşte şi după faptul că are conurile femele orientaţe cu varful în sus, spre deosebire de conurile femele ale molidului care sunt îndreptate în sens opus.
Toate organele plantei sunt bogate în răşină, care se scurge atunci cand planta este rănită.
Planta creşte în zona de munte formand aso­ciaţii cunoscute sub numele de brădete, sau se află în asociere cu mo­lidul şi chiar cu fagul la zona de contact.

 

Recoltare cetina si muguri brad:

Se recoltează cetina de brad şi mugurii. Cetina se recoltează tot timpul anului, iar mugurii (Turiones Abieti) se recoltează primăvara. Ei conţin ulei eteric, răşină, vitamina C, tanin etc.

 

 Brad  -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în boli pulmonare, boli nervoase, reumatism, ne­vralgii, ca diuretic etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se toarnă peste două linguri de muguri de brad o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 5—10 minute apoi se strecoară. Se bea îndulcit cu miere o jumătate de litru pe zi, în afecţiuni pulmonare, ca diuretic etc.
  2. Sirop de muguri de brad: La 1 kg de muguri se pun 2 1 de apă şi se lasă să dea în clocot 15—20 de minute. Se lasă apoi să se răcească şi la un litru de soluţie se pun 900 g de zahăr. Se fierbe din nou pană dă un clocot şi apoi se trage în sticle mici bine astupate şi păstrate la loc răcoros.
  3. O altă reţetă prevede ca la un borcan de 5 litri să se stratifice un strat de muguri cu unul de zahăr pană la 2 kg şi jumătate. Se lasă la soare timp de 5—10 zile pană se separă sucul. Acesta se strecoară şi se stoarce prin tifon. Se dă apoi un clocot şi se trage în sticle mici, bine închise şi păstrate la rece.
  4. Băi: se face un decoct din ramuri tinere de brad care se toarnă în cada de baie. Se face cu aceasta tratament în boli reu­matismale.
  5. Alifie: se face alifie din răşină de brad amestecată cu ceară de albine şi unt proaspăt. Aceasta se foloseşte în tratamentul bu­belor şi al rănilor.
  6. Bere antiscorbutică: în 2 litri de bere proaspătă se pun 30 g frunze de hrean şi 60 g hrean proaspăt ras. Se adaugă 30 g muguri de brad şi se lasă la macerat la temperatura din bucătărie timp de 5 — 7 zile scuturandu-se zilnic. Se strecoară si se bea zilnic 50—100 g (capacitatea unui păhărel de ţuică sau de vin) ea antiscorbutic, aperi­tiv şi diuretic.