Remedii naturiste

BRUSTURELE (Petasites officinalis)


 

 

Alte denumiri pentru brusture:

Se cunoaşte şi sub numele de clococean, ipcan, bruscălan, captalan, scaiete mare, gula de balta, smantanica.

 

Descriere aspect brusture:

Brusturele este o plantă cu frunze mari, avand înfipta in sol o rădăcină pivotantă, brună închisă la exterior şi alb-gălbuie la interior. Tulpina este ramifi­cată şi atinge peste 1 m înălţime. Frunzele sunt alterne. usor dintate pe margini, fiind acoperite pe partea de dedesub cu un puf gri. Frunzele de la baza ajung la peste 1 m în diametru. Frun­zele de pe tulpină sunt mai mici şi au o formă ovală.
Florile de culoare purpurie sau chiar alb murdar sunt dispuse pe partea de sus a tulpinii.

 

Recoltare radacini brusture:

Creşte prin locuri necultiva­te. Se recoltează rădăcinile inainte ca planta sa infloreasca, se taie în bucăţi pe lungime şi se usucă în aer liber sau la soare, pană cand devin casabile.

Rădăcina de brusture conţine inulină, glucoza, ulei volatil, mucilagii, principii amare, rezine, fitosterine etc.

 

 Brusture -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, diaforetic, laxativ, sudorific, hipoglicemiant, depurativ, în furunculoze.

Extern se foloseşte în capiliţie, seboree, furunculoză etc.

 

Administrare:

  1. Decoct: peste 3—4 linguri de pulbere de rădăcină se pune litru de apă clocotită, se lasă o jumătate de oră, după care se strecoară şi se îndulceşte; se bea în timpul unei zile ca diuretic, sudorific, în afecţiuni renale şi în răceală.
  2.  De asemenea un decoct concentrat din 25 g rădăcină la un litru de apă se foloseşte la frecţii, în dermatite, eczeme, mătreaţă, căderea părului. Se fierb 3—4 linguri de pulbere de rădăcină împreună cu aceeaşi cantitate de frunze de mesteacăn şi o lingură de oţet se obţine un decoct foarte bun pentru frecţii pentru regenerarea părului, creşterea şi stoparea căderii lui.
  3. Sucul proaspăt: se prepară prin stoarcerea rădăcinii proaspete; vindecă şi alină durerea pricinuita de furuncule. Este bună rădăcina recoltată primăvara. De asemenea sucul proaspăt şi un decoct concentrat din rădăcină proaspătă aplicat local este bun în cosmetică pentru tenurile grase şi acnee.
  4. Comprese cu frunze proaspete de brusture, folosite in popor pentru ameliorarea durerilor si arsurilor provocate de plagi si leziuni persistente.
  5. Extractul alcoolic se prepară din frunze proaspete şi este indi­cat în afecţiuni bucale. Are un pronunţat efect antibiotic.
  6. Alifie: se stoarce o jumătate de  pahar suc din frunze peste care se pune o jumătate de pahar de ulei (sau o bază de unguent). Se foloseşte pentru curăţirea rănilor, ulcere învechite şi alte boli de piele.
  7. Ceai sudorific de brusture, se pregateste din o lingurita de radacina de brusture, pusa la macerat 10 ore intr-un sfert de litru de apa care ulterior se incalzeste, se filtreaza si se consuma. Ceaiul se bea in fiecare zi 2 desti in caz de artrita, febra sau respiratie ingreunata.