Remedii naturiste

CAFEAUA (Coffea Arabica L.)

 


Descriere aspect arbore cafea:


Este o plantă tropicală lemnoasă, care se prezintă ca un arbust sau arbore originar din Etiopia. Frunzele sale sunt opuse şi de formă oval-lanceolată.
Florile sunt unite în inflorescenţe dispuse la baza frunzelor.
Fructul este o boaba care adăposteşte două seminţe (boabele de cafea) de culoare verde.
Arborele de cafea este cultivat pe zone intinse in tarile tropicale de unde vin diferite sorturi de cafea după felul in care este prelucrata.

 

Continutul boabelor de cafea:

Se întrebuinţează seminţele care crude si neprajite conţin albumină vegetală, ulei gras, uleiuri volatile şi alcaloidul cafeina care probabil că se află în seminţe sub forma de clorogenat de cafeina şi de potasiu. Prin prăjire se obţine un ulei pirogenat care dă cafelei culoarea şi aroma caracteristica. Acest principiu aromatic este cafeona care se formeazăin prezent acidului cafetanic. Dar prin prăjire iau naştere şi o seamă de alte substanţe (furfurol, acetonă etc.) după specialitatea de cafea.

 

 Proprietatile terapeutice ale boabelor de cafea:

Cafeaua este utilizată ca stimulent al sistemului nervos şi ca anti­dot în intoxicaţii cu unii alcaloizi.

 

Efecte adverse cafea:

La unele persoane chiar si 0,5 g de cafeina induce o uşoară stare de agitaţie, puls scăzut, pal­pitaţii, insomnie etc. Aceste simptome sunt mai frecvente la persoane cu sindromul Bazedow sau cu afecţiuni ale inimii (de notat că o ceaşcă de cafea conţine între 50, 100 sau chiar 150 mg cafeina în funcţie de concen­traţia preparării ei).
La persoanele neobişnuite, precum şi la persoanele care suferă de ulcer gastric, doze chiar reduse pot produce stări de agitaţie, dureri de cap, ameţeli, zumzet în urechi, tremurături, crampe, diaree, greaţă şi chiar vomă.
In cazuri extreme se poate ajunge la afecţiuni cardiace (extrasistole), la excitabilitate reflexă ridicată, tremur al membrelor, nelinişte, surescitări nervoase, febră, lipsă de poftă de mancare etc.