Remedii naturiste

CAPTALANUL [Petasites hybridus L]

 

 

Alte denumiri pentru captalan:

Se cunoaşte şi sub numele de broscălan, brustur dulce, brustur roşu, floarea ciumei, iarba părului, sudoarea laptelui.

 

Descriere aspect captalan:

Captalanul este o plantă ierbacee, cu rizomi şi rădăcini groase şi cărnoase. Tulpina floriferă apare înaintea frunzelor, de culoare roşiatică, aco­perită cu peri moi. Frunzele de la bază sunt mari, dispuse in rozetă, de formă reniformă şi sunt peţiolate. Sunt de culoare verde închisă pe partea superioară şi alburie pe faţa inferioară. Florile roşii-rozee sau purpurii apar înaintea frunzelor şi sunt dispuse în inflorescenţe capituliforme. Planta creşte prin locuri umede, la marginea apelor curgătoare de munte.

 

Recoltare frunze si rizomi captalan:

De la această plantă se recoltează frunzele şi rizomii cu rădăcinile. Frunzele se aduna la completa lor maturitate, iar rizomii primăvara devreme sau toamna.

 

Continutul frunzelor si rizomilor de captalan:

Conţin tanin, substanţe amare, ulei eteric, zahăr, derivaţi terpenici, petasitosteroli, colină, săruri de potasiu şi magneziu.

 

Proprietatile terapeutice captalan:

Se întrebuinţează ca expectorant, antiastmatic, hipotensiv, diu­retic etc. Extern se întrebuinţează în tratamentul hemoroizilor, la cicatrizarea rănilor, prurit, migrene, dureri de picioare etc.

 

Administrare:

  1. Rădăcina proaspătă pisată se leagă la cap pentru combaterea migrenelor.
  2. Decoct: se prepară din rădăcină şi se foloseşte ca băi pentru dureri de picioare.
  3. Macerat: 10 g de captalan se fierb cu o jumătate litru de vin. Se lasă în repaus, se strecoară apoi şi se ia cate o lingură pe zi în astm, tuse, răguşeală, artrită, febră, ca diuretic.