Remedii naturiste

CARTOFUL (Solanum tuberosum L)

 

 

Alte denumiri pentru cartof:

Este cunoscut sub foarte multe denumiri: baraboi, barabule, cartoafe, grumpiri, picioci, pere de pămant etc.

 

Descriere aspect cartof:

Cartoful este o plantă ierboasă, cu numeroase radacini în pămant, la capătul cărora se formează tuberculii. Tulpina aeriană, inalta pană la un metru, poartă frunze de tip penat, în care foliolele nu sunt egale ca mărime. Florile sunt de culoare albă-violetă şi unite în inflorescenţe. Fructele sunt boa­be verzi, otrăvitoare ca şi întreaga plantă în afară de tuberculi. Planta este cultivată pe scară largă în alimentaţie, furaje şi în scop industrial.

 

Continut chimic cartof:

Cartoful conţine amidon concentrat în tuberculi (0—80% din substanţa uscată), alături de alte zaharuri, substanţe proteice, aminoacizi, vitamină C, săruri minerale. Toxicitatea cartofului este data de unii alcaloizi, dintre care specifică este solanina. De la această plantă se folosesc tuberculii (Tuber Solani) şi amidonul (Amylum Solani).

 

Cartof -  proprietati terapeutice:

Ca întrebuinţări medicinale empirice se citează: acţiunea diuretică, în hiperaciditate, în dieta unor maladii etc.

 

Intoxicaţiile se datoresc prezenţei solaninei care are proprietăţi de saponozidă şi care se află în părţile aeriene ale plantei, în coji, ochiuri şi lujerii încolţiţi. Această substanţă este neutralizată prin fierberea în apă cu oţet.

Simptomele intoxicaţiei sunt: contracţii şi arsuri în gat, greaţă, vomă, iritaţii ale tubului digestiv, hemoliză, diaree, colici, tremurături, apatie, eczeme. Tratamentul se face prin aplicare de vomitive, spă­laturi stomacale, cărbune medicinal, purgative.

 

Administrare:

  1. Felii de cartof  aplicate pe frunte amelio­rează durerile şi combat febra.
  2. Cartofii raşi  aplicaţi pe arsuri combat durerea şi iritaţia.
  3. Cataplasme: 100 g de cartofi se fierb cu o jumătate litru de apă pană se obţine o pastă, care se întinde pe o carpă şi se aplică pe locul dureros în sciatică şi dureri reumatice.