medicamente- plante.ro

CASTANUL COMESTIBIL (Castanea sativa Mill.)

 

 

Alte denumiri pentru castan comestibil:

Cunoscut şi sub numele de aghistin, găstan, gastan etc.

 

Descriere aspect castan comestibil:

O plantă arborescentă, avand tulpina înaltă de pană la 50 m. Frunzele sale sunt simple, oblong-lanceolate şi dinţate.
Florile bărbă­teşti sunt sub formă de amenţi.
Fructul are spini pe supra­faţa sa şi conţine 1—2 seminţe ovale şi acoperite cu peri mătăsoşi. Planta se cultivă dar se află şi spontan în cateva staţiuni din ţară în Oltenia, Banat şi Ardeal (Baia Mare).

 

Continutul frunzelor si fructelor de castan:

Se întrebuinţează frunzele recoltate vara (Folium Castaneae), precum şi fructele (Fructus Castaneae). Frunzele conţin tanin, acizi organici, săruri minerale, vitamină E etc. Fructele conţin amidon, acizi organici, substanţe proteice, substanţe minerale şi aromatice etc.

 

Castanul -  proprietati terapeutice:

Frunzele se întrebuinţează ca sedativ, în combaterea tusei, ca bacteriostatic etc, iar fructele în alimentaţie (produse de cofetărie), ca antidiareic etc.
Se întrebuinţează uneori şi scoarţa care conţine hamamelitaniii, ca astringent, febrifug, antidiareic, în dizenterie etc.