Remedii naturiste

CASTANUL SALBATIC (Aesculus hippocastanum L.)

 

 

Alte denumiri pentru castan salbatic:

Se cunoaşte şi sub numele de castan porcesc, ghistin, afghistin etc.

 

Descriere aspect castan salbatic

Castanul salbatic este un copac care creste pană la 20 m, cu o coroană bogata şi fru­moasă. Ramurile sale sunt încovoiate, cele bătrane, ca si tulpina fiind acoperite cu o coajă solzoasă, iar cele tinere cu o coajă brună.
Frun­zele au o formă digitat-sectată cu 5 — 7 foliole inegale. Ele sunt uşor păroase pe dos în tinereţe şi sunt dispuse opus de ramuri.
Florile albe (există şi soiuri cu flori roşii) sunt unite în inflorescenţe ca nişte can­delabre frumoase.
Fructul este o capsulă verde ghimpoasă pe supra­faţă si conţine 1—2 seminţe turtite, de culoare maron strălucitoare. Caracteristici sunt şi mugurii care primăvara sunt mari şi lipicioşi, bogaţi în rezine. Este un arbore cultivat prin parcuri şi grădini publice ca plantă ornamentală.

 

Continut coaja si seminte castan salbatic:

De la această plantă se recoltează seminţele şi coaja care se culege de pe ramurile tinere.
Seminţele conţin amidon, grăsimi, albumine, saponozide, sub­stanţe amare, tanin, escină etc. Coaja conţine oxicumarină, esculină, cvercetină, fraxină etc.

 

Castanul salbatic -  proprietati terapeutice:

Seminţele se întrebuinţează în tratamentul varicelor, a scrofulozei, hemoroizi, catar pulmonar şi intestinal, antidiareic, tulburări circulatorii etc.
Scoarţa se întrebuinţează ca astringent, antipiretic.

Prezenţa eseinei dă naştere la fenomene de intoxicaţie ce se mani­festă prin agitatie, dureri de cap şi de stomac, febră, greaţă, vomă, diaree, sete,  delir şi somnolenţă.
Se intervine prin golirea stomacului cu vomitive, spălaturi sto­macale şi aplicare de analeptice circulatorii.

 

Administrare:

  1. Pulbere de scoarţă de patru ori cate un varf de cuţit pe zi ca tonic, sau o lingură de supă fracţionată în mai multe porţiuni pe zi ca febrifug.
  2. Decoct: se pune la fiert o linguriţăde scoarţă la 100 ml apă. După ce a dat un clocot se lasă în repaus pană la răcire. Se iau cate 15—20 de picături în tratamentul varicelor şi hipertrofie de prostată. Se face tratament 15 — 20 de zile din lună şi apoi pauză 10 zile după care se reia.
  3. Supozitoare antihemoroidale: se încorporează soluţia în unt de cacao.
  4. Tinctură: se pun la macerat 50 g pulbere de scoarţă de pe ramuri tinere sau coajă de pe seminţe de castan în 150 ml spirt con­centrat. Se lasă timp de 10 zile agitandu-se zilnic de 2—3 ori. Se strecoară şi se bea zilnic cate 10 picături ca antihemoroidal şi hipertro­fie de prostată.
  5. Alifie: 20 g din tinctura de mai sus se încorporează în untură albă curată. Se obţine un unguent antihemoroidal .
  6. Unguent: se face din 20 g extract alcoolic de castan (seminţe) şi lanolină 60 g şi se foloseşte ca antivaricos.
  7. Băi: scoarţa sau fructele de castan se folosesc pentru usurarea durerilor reumatice.