medicamente- plante.ro

CĂTINA (Hippophae rhamnoides L.)

 

 

Alte denumiri pentru catina:

Se cunoaşte şi sub numele de cătină albă, cătină de rau etc.

 


Descriere aspect catina:

Este un arbust spinos foarte ramificat. Frunzele sale sunt alterne, liniar-lanceolate, de culoare verde-cenuşie pe faţa lor superioară şi albicios-argintie pe cea inferioară. Atat frunzele cat şi ramurile tinere sunt acoperite cu perişori solzoşi şi stelaţi.
Florile sunt unisexuate, de culoare galbenă-ruginie şi apar înainte de înfrunzirea tufei.
Fructul este o drupă de culoare portocalie şi se coace începînd cu luna august.
Planta este foarte răspîndită pe nisipuri şi prundişuri de rau din zona litorală şi pană în etajul montan al ţării noastre. Adeseori formează palcuri dese greu de trecut.

 

Continutul fructelor de catina:

De la această plantă se recoltează fructele (Fructus Hippophae) toamna înainte de a da bruma;Fructele de catina conţin multe vitamine (B1( B2, C, PP), carotinoide, izoramnetol, ulei gras etc.

 

Catina - proprietati terapeutice:

Fructele de catina se întrebuinţează ca sursă de polivitamine naturale fiind un toni­fiant general, iar uleiul extras din această plantă este un bun protec­tor împotriva unor radiaţii, a arsurilor, a degeraturilor etc.

Administrare:

  1. Fructe: uscate sau chiar congelate în cazuri de hipovitaminoză, avitaminoză sau în convalescenţă după unele boli cu carenţă de vitamine. Din fructele proaspete se prepară sirop, suc sau marmeladă după reţetele clasice.
  2. Infuzie: se pune la o ceaşcă de apă în clocot o linguriţă de fructe uscate. Se lasă să macereze pană la răcire. Se strecoară şi se beau 2—3 astfel de ceaiuri pe zi ca sursă de vitamină.
  3. Ceai de fructe de catina se prepara astfel: Se pun doua maini de fructe de catina zdrobite intr-o craticioara cu o jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera recipientul si se lasa asa o jumatate de ora, dupa care se beau cateva cesti pe parcursul unei zile. Pline de vitamine, bauturile pe baza de fructe de catina se folosesc de multa vreme in cazurile de astenie si lipsa de vitamine. O astfel de bautura, cu gust foarte bun, se prepara in felul urmator: 800 grame de fructe de catina, impreuna cu un kilogram de zahar se pun la fiert in 5 litri de apa. Dupa ce se raceste, aceasta bautura se depoziteaza in sticle si se pastreaza la rece.
  4. Bautura racoritoare pe baza de catina: O bautura cu gust bun si racoritoar se obtine din 800 g fructe de catina care se fierb in 6 litri apa si 1 kg zahar. Dupa ce se raceste, aceasta bautura se toarna in sticle si se pastreaza in beci sau pivnita.
  5. Vin de catina: Vinul de catina se prepara in casa dupa urmatoarea metoda: Un kilogram de fructe pisate de catina se pun intr-o caldare, dupa care se adauga 4-5 litri de apa plata si 2 kilograme de zahar si drojdie de vin. Se lasa sa fermenteze 17-20 zile, apoi se lasa sa se decanteaze in sticle.
  6. Ceaiuri de catina:  Fructele de catina puse la uscat stau la baza unor ceaiuri cu gust bun, care se folosesc pentru a compensa lipsa de vitamine.
  7. Decoctul din seminte de catina da rezultate bune ca laxativ.
  8. Infuzia de catina se prepara astfel: 6 lingurite de fructe de catina pisate se pun intr-o jumatate de litru de apa data in clocot dupa care se acopera si se lasa asa cam o jumatate de ora. Acest ceai de catina se bea in mai multe reprize pe parcursul unei zile.

Preparatele pe baza de catina sunt recomandate tuturor grupelor de varsta, atat copiilor aflati in crestere, adultilor care isi revin dupa o boala, cat si persoanelor stresate sau cu ochii obositi.

  1. Pulberea fructe si scoarta de catina:  Pulberea din boabe de catina se obtine prin uscarea acestora in cuptor la circa 90 de grade. Dupa uscare si racire, fructele de catina se macina cat mai marunt in rasnita de cafea. Pulberea astfel rezultata este folosita la ceai, o ligura din aceasta pulbere din fructe de catina se pune la o cana de apa fierbinte, dupa care se acopera timp de 5 minute. Scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar.
  2. Pulberea de catina :- se obtine din scoarta lasata la uscat timp de doua saptamani si apoi macinata in rasnita de cafea. Se obtine astfel un praf gri-albicios, cu virtuti vindecatoare deosebite, din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
  3. Tinctura de catina - sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita diluata in 100 ml apa. Extern, se dilueaza in functie de toleranta si se aplica pe rani ca cicatrizant.
  4. Decoctul de catina - se obtine din crengile necojite si cu eventualele frunze care au ramas. Doua maini de ramuri de catina, maruntite in prealabil, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. In final, se combina cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ trei sferturi de litru de preparat, care se consuma pe parcursul unei zile.
  5. Preparat dezinfectant - se fierbe o mana de ramuri de catina, taiate marunt, in jumatate de litru de otet, la foc mic, vreme de 10 minute, apoi se lasa la racit si se strecoara. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, asa incat sa se formeze o pasta, care se aplica pe locurile afectate. Sucul proaspat se obtine din fructele de catina de curand culese, care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer sau prin masina de tocat. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care se consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
  6. Siropul de catina:  se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, acest amestec se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si cateva luni. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
  7.  Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.