medicamente- plante.ro

CERENŢELUL (Geum urbanum L.)

 

 

Alte denumiri pentru cerentel:

Crentelul se numeşte şi ridichioara, albeaţă, bărbuşoară, buruiană pentru inimă rea, cuişoriţă, verenţăl ete.

 

Descriere aspect cerentel:

Plantă înaltă aproximativ  de 25—60 cm cu rizom în pămant. Frunzele de la baza tulpinii sunt penatcompuse, iar cele de pe tulpină sunt trifoliate şi scurt peţiolate.
Florile galbene sunt lung pedunculate şi formează un ciorchine lax la varful tulpinii aeriene.
Planta se află în locuri ruderale, pa­jişti, tufişuri, rarişti de pădure etc.

 

Recoltare rizomi si radacini cerentel:

Se recoltează rizomii şi rădăcinile care se culeg toam­na şi primăvara.

 

Continut cerentel:

Cerentelul contine tanin, heterozide, substanţe amare, gumorezine etc. Specifică este geina care se dedublează în vicianoză şi eugenol ceea ce explică mirosul de cuişoare al drogului.

 

Cerentel -  proprietati terapeutice:

Se foloseşte ca antidiareic, astringent, în dispepsii gastrice, boli de sto­mac şi ficat etc.

Extern se foloseşte ca gargară în stomatite şi aftoze, precum şi în gingivite şi ca antihemoragic.

 

Administrare:

  1. Infuzie: pes­te o lingură de plantă pulverizată se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute acoperit apoi se strecoară şi se bea de 3 ori pe zi 1 —3 linguri contra febrei, nevralgiilor, he­moragiilor interne, hemoptiziilor, poală albă, tahicardie etc.
  2. Decoct: se prepară din 2 linguriţe de pulbere de rădăcină într-o ceaşcă de apă rece; se lasă 10—20 minute apoi se fierbe pană dă un clocot. Se strecoară şi se beau 1—3 linguri de 3 ori pe zi în dispepsii gastrice, enterită, ca antidiareic, în atonia tubului digestiv etc.
  3. Pulbere: se pulverizează rădăcină uscată şi se ia in fiera zi 1—2 varfuri  de cuţit ca antidiareic şi antidizenteric.
  4. Vin : se plămădesc 60 g (4 lin­guri) pulbere de rădăcină în o jumă­tate de litru de vin timp de 4 zile scuturand zilnic. Se beau 1—2 lingu­riţe in afecţiuni gastrice, enterită, diaree. Vinul se poate face din 3 linguri pulbere din părţi aeriene într-un litru de vin şi se ia cate o lingură de 3 ori pe zi ca stimulent digestiv, tonic general, boli de ficat, de stomac şi de inimă.
    Se recomandă a nu se supradoza această plantă deoarece se poate in­stala greaţă, vomă, iritaţii gastrointestinale etc.