Remedii naturiste

CHIMENUL (Carum carvi L.)

 

 

Alte denumiri pentru chimen:

Chimenul este cunoscut şi sub numele de secărică, chimion, tipăruş etc.

 


Descriere aspect chimen:

Chimenul isi are originile in estul Mediteranei si nordul Egiptului, iar în zilele noastre se creste in numeroase tari de pe continente diferite. Chimenului ii prieste cel mai bine în zonele însorite si secetoase.
Este o plantă bianuala, ierboasă, inalta de circa 30-50 cm, cu ră­dăcina pivotantă din care în pri­mul an iese o rozetă de frunze, iar în al doilea an creste tulpina care este ramificată doar  în zona superioară. Frunzele bazilare sunt lung peţiolate iar cele de pe tulpină sunt fara peţiol. Ele sunt de tip penat-sectate.
Florile sunt mici, albe, uşor rozee şi unite în inflo­rescenţe umbeliforme.
Fructul este caracteristic, puţin turtit şi uşor încovoiat; are miros plăcut, aro­mat şi gust arzător.
Creşte spontan prin păşunile umede din zona de şes, dar se şi cultivă.
Se întrebuin­ţează fructele care se culeg înainte de maturitate.

 

Continutul si intrebuintari fructe (semintelor) de chimen:

Fruc­tele conţin ulei volatil, ulei gras, proteine, tanin şi au numeroase întrebuinţări: carminativ, spasmolitic, galactogen, la băuturi aro­matice, condiment etc.

Semintele de chimen au numeroase intrebuintari fiind un bun spasmolitic si carminativ.

 

Administrare:

  1. Infu­zie: se pun 2-3 g într-o ceaşcă de apă clocotită, se acoperă şi se lasă 5—10 minute. Se strecoară şi se bea călduţ înaintea meselor. Acest preparat este folosit ca adjutant in diferite afectiuni cum sunt bronsite sau enterocolite. Deasemenea, infuzia de seminte de chimen este recomandat ca diuretic sau antiseptic, precum si in stimularea lactatiei. Chimenul este utilizat in tratamentul unor afectiuni de genul: anorexie, balonare, lipsa apetitului, bronsite (fluidizeaza secretiile bronhice), colici, enterocolita.
  2. Combate balonările. Un amestec din părţi egale de anson, chimen şi flori de muşeţel, din care se pun 2—3 g (o linguriţă) într-o cană cu apă clocotită, se lasă 5—10 minute, se strecoară şi se bea călduţ este un bun calmant al crampelor gastro-intestinale, combate balonările şi ajută digestia.
  3. Se fierb 2—4 g (o linguriţă) într-un litru de lapte, se bea călduţ: este un bun stimulent al secreţiei de lapte pentru mame.
  4. Extract: 3-4 linguri de seminte maruntite la 500 ml de alcool rafinat 38-40% se lasa 2 saptamâni la loc însorit. Se folosesc 10-15 picaturi luate pe o lingurita de zahar. Acest ceai combate balonarile.