Remedii naturiste

CICOAREA (Cichorium intybus L.)

Alte denumiri pentru cicoare:

Numită şi cicoare de camp, cicoare amară, albăstriţă.
Descriere aspect cicoare:
Este o plantă ierbacee, cu tulpina înaltă de 180 cm şi mult rami­ficată. Frunzele inferioare sunt alungite şi scobite, iar cele superioare întregi oblongi, la baza florilor se află o a treia formă de frunze, lanceolate.
Florile de culoare albastră (în rare cazuri roze sau albe) alcătuiesc inflorescenţe capituliforme, constituite numai din flori lingulate. In pămant are o rădăcină groasă, pivotantă.
Cicoarea este foarte comună prin locuri ruderale, prin ogoare şi fineţe etc. In cul­tură se află o specie selectată (Cichorium endiviva) din care se pre­pară surogatul de cafea (cicoarea), iar lăstarii acestei plante sunt consumaţi sub numele de andive.

Recoltare cicoare:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene şi rădăcinile acestea culegandu-se toamna, la sfarşitul vegetaţiei (septembrie—octom­brie).

Continutul cicoare:

Planta conţine substanţe amare, cicorină, inulină, ulei gras, ulei volatil, pectină, levuloză etc.

Cicoare  -  proprietati terapeutice:

Are foarte numeroase întrebuinţări: frunzele şi florile stimulează funcţiona­rea ficatului, iar rădăcina stimulează funcţionarea tuturor organelor abdomi­nale, cea digestivă, este antiscorbutică, combate hematuria, erupţiile cutanate, furunculoza etc.

Administrare:

  1. Infuzie:  se pune peste 2 g frunze uscate, o ceaşcă de apă fierbinte, se lasă 10—15 minute, se strecoară şi se bea călduţ 1 —2 ceşti pe zi în boli de ficat, febră, dureri reumati­ce, ca şi depurativ. O infuzie mai con­centrată se realizează din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă o ceaşcă de apă in clocot , se lasa 10 minute, se bea caldut 1—2 ceşti pe zi in dureri de stomac.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere de rădăcină într-o ceaşcă
    de apă. Se bea 1—2 ceşti pe zi ca laxativ, depurativ, boli de ficat.
  3. Frunzele crude se aplică pe răni şi tăieturi grăbind vindecarea.
  4. Macerat: se pune la macerat în vin, o lingură de flori la un pă­hărel de vin. Se lasă să macereze mai multe zile, se îndulceşte după gust. Se bea în dureri de cap şi de stomac.
  5. Ceai: se face un amestec din 16 g cicoare, rizom de pir şi păpădie, la care se adaugă 4 g fenicul. Se fierbe o linguriţă din acest amestec într-o ceaşcă de apă. Se bea 1—2 ceşti pe zi ca depurativ.
  6. Surogat de cafea: se taie rădăcina în bucăţele mici, se usucă şi apoi se prăjesc ca şi cafeaua. Se obţine un înlocuitor foarte bun.