Remedii naturiste

CIUBOŢICA CUCULUI ( Primula officinalis)

 

Alte denumiri pentru ciubotica-cucului:

Ciubotica-cucului este cunoscuta si sub numele de: cinci-foi, aglică, anghelică, cizma cucului, ţaţa caprei,  urechiţa ursului, talpa-gastei.

 


Descriere aspect ciubotica cucului:

Ciubotica cucului este o planta ale carei flori degaja un parfum placut. Are un ri­zom în pămant din care iese o rozetă de frunze eliptic-ovale şi cu suprafaţa reticulată. Tulpina floriferă ajunge la 10—20 cm şi poartă florile unite într-o umbelă simplă avand o culoare galben aurie.
Ciubotica cucului creşte frecvent prin pajiştile din zona de deal şi munte.

 

Recoltare rizomi cu radacini de ciubotica cucului:

Se recol­tează rizomii cu rădăcini care se culeg primăvara de timpuriu, iar florile  în aprilie—iunie.

 

Continutul rizomi cu radacini de ciubotica cucului:

Rizomii şi rădăcinile conţin saponozide triterpenice, amidon, heterozide, enzime, ulei volatil etc, iar florile conţin ulei volatil, fiavonozide, vitamină C, saponozide etc.

 

Ciubotica cucului -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca expectorant, în afecţiuni bronhopulmonare, ca emetic, în boli de rinichi, astm, nevralgii, tonic nervos, în reumatism articular, dureri de cap etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de flori se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10 minute apoi se stre­coară şi se beau 2—3 ceşti pe zi ca antinevralgic şi tonic nervos.
  2. Vin de ciubotica-cucului: intr-o sticla de 2 litri se pun flori de ciubotica-cucului peste care se toarna vin alb, de casa, cat sa acopere florile. Se pune un dop de pluta si se lasa la soare timp de 2 saptamani. Acest vin este foarte bun in afectiuni ale inimii. Persoanele suferinde de afectiuni cardiace trebuie sa ia cate o lingurita din acest vin, de 3 ori pe zi.
  3. Un amestec de flori de ciuboţica cucului şi flori de soc în părţi egale din care se prepară o  infuzie cu o linguriţă la o ceaşcă de apă în clocot este bun în tratamentul astmului .
  4. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere de rădăcină şi rizom într-o ceaşcă de apă. După răcire se beau 2—3 ceşti pe zi în bronşite.  (La copii doza va fi injumatatita).  Un decoct mai concentrat cu 2—3 linguriţe la o ceaşcă de apa se face pentru comprese aplicate pe răni şi contuzii pe care le vindecă în scurt timp.
  5. Oţet: o linguriţă de pulbere de rădăcină plămădită în o ceaşcă de oţet de vin. Tras pe nas calmează durerile de măsele şi de cap.
  6. Ceai impotriva insomniei: peste un amestec de ciubotica-cucului, levantica, odolean si conuri de hamei se toarna o ceasca de apa fiarta si se lasa sa infuzeze 5 minute. acest ceai se bea fierbinte inainte de culcare pentru un somn linistit si odihnitor.