Remedii naturiste

CIUMAREAUA (Galega officinalis L.)

Alte denumiri pentru ciumarea:

Cunoscută şi sub numele de iarba ciumei, scrantitoare, unghia găii.

Descriere aspect ciumarea:
O plantă ierbacee, care creşte sub forma unei tufe dese din cauza abundenţei de ramificare a tulpinei, care poate să ajungă pană la 100 cm. Frunze­le lanceolate, imparipenate, avand fie­care cate 7—11 foliole dispuse altern.
Florile de culoare albastră-liliachie sunt unite în inflorescenţe. Planta se întalneşte prin şanţuri, livezi şi păşuni umede, pe marginea lacurilor (între trestii).

Recoltare ciumarea:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene care se colecteaza  în timpul înfloririi (iunie —sep­tembrie).

Continutul frunzelor de ciumarea:

 Conţin tanin, substanţe amare, galegină, saponozide, galuteolină, deri­vaţi flavonici etc.

Ciumarea  -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antidiabetic, galactogen, hipoglicemiant, diuretic, diaforetic, antihelmintic, antiepileptic la copii, în boli ale cerebelului.

Trebuie date cu precauţie deoarece depăşirea unei anumite doze dă o stare de salivaţie abundentă, coriză si tuse. Această stare se combate prin administrare  de laxative.

Administrare:

  1. Pulbere: se foloseşte 2—4 g  înainte de mancare. Are acţiune de stimulare a secreţiei de lapte, antidiabetic, diuretic.
  2. Vin: se prepară din patru pumni de frunze proaspete recoltate, înainte de a înflori planta. Se zdrobesc şi se pune peste ele un litru de vin. Se lasă la macerat la temperatura camerei 5—6 zile agitandu-se zilnic. Se filtrează şi se trage în sticle mici.
  3. Extract fluid: se folosesc 50—100 picături înainte de mancare timp de 8 zile, după care se face un repaus de 8 zile şi apoi se reîncepe tratamentul. Dă rezultate bune în dureri musculare la bătrani, în hiperglicemie şi în furunculoză. Rezultate similare se obţin şi cu următoare a reţetă:

Extract moale de Galega.......................................................................... 20 g
Glicerina neutră...................................................................................... 50 g
Apă q.s. ad............................................................................................. 300 ml
D.S. două linguri de supă pe zi înainte de mancare.