Remedii naturiste

COACĂZUL NEGRU (Ribes nigrum)

 

Alte denumiri pentru coacaz negru:
Se cunoaşte şi sub numele de agriş negru, pomuşoară neagră, strugurei negri etc.


Descriere aspect coacaz negru:
Este o plantă lemnoasă sub formă de tufă, fara spini, care creste pana la un metru. Frunzele sale sunt trilobate, au marginea dinţată şi sunt uşor păroase pe dos.
Florile sunt grupate în ciorchine laxe, avand o culoare galben-verzuie la exterior şi roşie la interior.
Fruc­tele sunt boabe de culoare neagră şi au un gust astringent-aromat, avand ca şi frunzele un miros caracteristic.
Este o plantă cultivată pentru nevoi alimentare, dar uneori se găseşte şi spontan în pădurile de munte.

Recoltare frunze si fructe coacaz negru:

De la această plantă se întrebuinţează frunzele (Fulium Ribes nigri) recoltate în lunile mai—iunie şi fructele (Fructus Ribes nigri) recoltate la maturitate.
Acestea din urmă se pot usca pe cuptor păstrandu-se astfel pentru timp de iarnă.

Continutul fructelor si coacaz negru:

Atat frunzele cat şi fructele conţin tanin, ulei volatil, vitamină C, rutozid, acizi organici, pectine, antociani, flavonozide etc.

Coacaz negru -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic tonic stomachic, in afecţiuni cardiace, ca antireumatice, pentru mărirea acuităţii vizuale, în răceală, pneu­monie, convalescenţă, hipertensiune arterială, congestie intestinală, diaree cronică, disenterie.

Administrare:

  1. Infuzie: peste o linguriţă de frunze zdro­bite se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se bea un pahar dimineaţa pe nemancate şi unul seara înainte de culcare. Este un bun diuretic.
  2. Decoct: se fierbe o jumătate litru de boabe uscate într-o jumă­tate de litru de apă. Se strecoară şi se stoarce printr-o panză rară. Se adaugă zahăr în cantitate egală şi se fierbe din nou pană la consistenţa unui sirop. Se iau din 2 în 2 ore cate o linguriţă în afecţiuni cardiace ca sedativ, diuretic, hipertensiune.
  3. Vin sau lichior de coacăze negre se utilizează ca aperitive şi diuretice.
  4. Ceai: se face un amestec din frunze de coacăze 100 g frunze de frasin 50 g şi frunze de ulm 50 g. Din aceasta se face infuzie cu o lin­gură de ceai la o ceaşcă de apă în clocot. Se beau 2 ceşti pe zi în caz de reumatism.
  5. Extract fluid: se prepară după formele farmaceutice. Se ia cate o linguriţă la amiază şi seara ca diuretic şi în afecţiuni cardiace.
  6. Macerat: frunze de coacăz, de dafin, de salvie şi de rosmarin în părţi egale. Se lasă să macereze timp de 24 de ore la cald, apoi se strecoară şi se trage în sticle mici bine închise. Cu acest macerat încălzit se freacă de 10—12 ori pe zi nodulii reumatici. Este bun şi în tăieturi şi crăpături ale pielii.