Remedii naturiste

Coada soricelului (Achillea millefolium L.)

 

Descriere aspect coada soricelului:

Coada soricelului se mai numeşte bradatel, alunei, brădăţel, coada şoricelului, iarba oilor , ciuresica, iarba-oilor, sorocina etc.


Descriere aspect coada soricelului:

Coada soricelului este o plantă ierboasă cu tulpina neramificată. Frunzele sunt mici şi de două ori penat-sectate. Florile de coada-soricelului sunt mărunte de culoare albă,uneori trandafirii, unite în inflorescenţe caracteristice la varful tulpinii au un miros specific.
Coada soricelului infloreşte pe perioada verii.
Este întalnită frecvent pe marginea drumurilor, în pajişti, la margine de pădure, de la campie pană în zona subalpină.

 

Recoltare coada soricelului:

De la această plantă se re­coltează atat părţile aeriene sau numai florile. Este indicat ca florile de coade-soricelului sa fie culese in plin soare pentru ca in acel moment concentratia de uleiuri volatile este maxima.
Uleiul volatil este bogat în azulene, impreuna cu pinen, borneol, esteri ai acidului izovalerianic, un glicoalcaloid (achileina), substanţe cu acţiune antibiotică etc.

 

Coada soricelului -  proprietati terapeutice:

Coada-soricelului are foarte multe în­trebuinţări atat în medicina em­pirică cat şi în cea ştiinţifică. Medicina traditionala retine imensele beneficii aduse de coada-soricelui in bolile femeilor.
Coada-soricelului este un bun tonic stomahic, combate afecţiunile digestive, renale şi nervoase, hemoragiile, este uşor laxativ, anticonvulsiv, colagog, hipotensiv, anti­septic, vindecă rănile, impotriva balonarilor si hemoroizilor etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: 2 g de plantă se pun într-o cană peste care se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă în re­paus 5—10 minute. Se bea călduţ o ceaşcă pentru combaterea tusei, ca antispasmodic, tonic general. Se poate face o infuzie din 2 g varfuri înflorite într-un litru de apă, cu care se vindecă rănile vechi şi infectate pe care le curăţă şi le cicatrizeaza.
    Nu se foloseşte în cazul rănilor proaspete, deoarece pe acestea le irită.
  2. Inhalaţii cu infuzie de coada şoricelului sunt bune în astm, bronşită.
  3. Tinctura: intr-o sticla se introduc flori de coada-soricelului peste care se toarna rachi si se lasa in soare 2 saptamani.
  4. Decoct: se fierbe 10 g plantă într-un litru de apă pană scade la jumătate; se bea de trei ori pe zi în caz de ulcer, colici, diaree.
  5. Sucul proaspăt pus pe răni vindecă ulcerele varicoase, hemo­roizi, fisuri ale sanului, crăpături ale picioarelor. Sucul proaspăt din 180—200 g plantă, împreună cu aceeaşi cantitate de suc de urzică, consumat în 2 reprize la interval de o oră, opreşte hemoragiile interne.
  6. Alifie de coada-soricelului: se incinge o jumatate de pachet de unt la care se adauga o mana de flori tocate de coada-soricelului. Dupa 2-3 minute, timp in care se amesteca mereu se lasa in aceasta stare. A doua zi, acest amestec se incalzeste putin, se preseaza pintr-un tifon steril si se pastreaza in borcanele uscate. Aceasta alifie se pastreaza la frigider.