Remedii naturiste

CORIANDRUL (Coriandrum sativum L.)

Alte denumiri pentru coriandru:
Se mai cunoaşte sub numele de buruiană pucioasă, coriandru etc.


Descriere aspect coriandru:
Este o plantă ierbacee, cu tulpina fistuloasă şi ramificată în partea ci superioară. Frunzele sunt penat-sectate. Florile sunt mici, de culoare albă sau uşor rozee, unite în inflorescenţe de tip umbe-liform. Fructul de culoare galbenă sau brun-roşcată are mi­ros de ploşniţă atunci cand este proaspăt, miros care dispare prin con­servare. Este o plantă cultivată pentru nevoi alimentare, industriale şi farmaceutice.

Recoltare si continut fructe coriandru:

Se întrebuinţează fructele (Fructus Coriandri) care se recoltează la completa lor maturitate. Ele conţin ulei volatil, ulei gras, substanţe proteice, tanin, vitamină C etc.

Coriandru -  proprietati terapeutice:

Fructele de co­riandru au multe întrebuinţări medicinale: uşor laxativ, combate colicile gastrice, tonic aperitiv, antihelmintic etc.

Nu se recomandă folosirea fructelor proaspete.

Administrare:

  1. Infu­zie: peste 50 g (o linguriţă) de fructe se toarnă o ceaşcă de apă clocotită, se lasă în repaus 5—10 minute, se strecoară şi se bea fracţionat în timpul unei zile.
  2. Decoct : 20 g (o lingură) de fructe fierte într-o ceaşcă de apă: se bea călduţ înainte de mancare pentru combaterea viermilor intes­tinali. Decoctul mai concentrat din 20 — 30 g (trei linguri) la o ju­mătate de litru de apă se stre­coară în cadă pentru băi antireumatice. Apa din baie să nu de­păşească 37 °C.