medicamente- plante.ro

CORNUL (Cornus mas L.)

Alte denumiri pentru corn:

Numit si coarnă, corn voinicesc, corniţe etc.


Descriere aspect corn:
Este un arbust cu florile mici gălbui care apar primă­vara de timpuriu, înainte de apariţia frunzelor.
Frunzele sunt eliptice şi toamna răman timp mai mult timp pe ramuri schimbandu-şi culoa­rea in roşu purpuriu.
Fructele sunt drupe roşii care se coc toamna prin luna septembrie. Au gust dulce acrişor. Planta creşte la margini de pădure în zona de deal şi campie dar se şi cultivă uneori prin grădini şi parcuri.

Recoltare si continut fructe corn:

De la această plantă se întrebuinţează fructele (Fructus Corni) care se culeg la maturitate. Conţin acizi organici, pectine, hidraţi de carbon, vitamină C, tanin, quercetină etc.

Corn -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca febrifug, antidiareic, răcoritor, precum şi la prepararea unor dulceţuri şi marmelade.

Administrare:

  1. Fructe uscate la soare sau pe cuptor. Se folosesc ea antidiareic şi antidizenteric. Fructele crude consumate ca atare produc din contră diaree.
  2. Decoct: se pune la fiert o linguriţă de fructe uscate la o ceaşcă de apă. După ce a dat un clocot se lasă în repaus 15—30 minute apoi se stoarce printr-o panză rară, se îndulceşte după gust. Se bea rece ca răcoritor şi febrifug.
  3. Se prepară de asemenea marmeladă şi gem pentru uz alimentar.