Remedii naturiste

CRETIŞOARA (Alchemilla vulgaris L.)

 

 

Alte denumiri pentru cretisoara:

Se numeşte şi brumărie, pleasca, creţărel, umbra muntelui, ratunjir, faina de in, umbrarul doamnei etc.

 

Descriere aspect cretisoara:

Cretisoara este o plantă ierbacee de 10—40 cm cu frunze semicirculare,lobate cu suprafaţa încreţită şi zimti pe marginea lobilor. Florile mărunte galben-verzui, lipsite de petale şi grupate în panicule laxe apar in aprilie.

Planta creşte pe păşuni alpine umede, la margine de padure sau de drum.

 

Recoltare cretisoara 

De la cretisoara se recolteaza atat frunzele cat si florile care apoi sunt uscate la umbra.

 

Continut cretisoara:

Cretisoara conţin substanţe amare, tanin, fitosteroli, substanţe minerale etc.

 

Cretisoara -  proprietati terapeutice:

Cretisoara se întrebuinţează ca antihemoragic, astringent, antidiareic, antidiabetic, în vindecarea rănilor, tulburari menstruale, leucoree, abcese dentare, insomnii etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie : peste o linguriţă de plantă pulverizată se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 mi­nute apoi se strecoară şi se bea o ceaşcă în 3 reprize în timpul unei zile. Este antihemoragic uterin, antidiareic, antidiabetic, iar extern vindecă rănile, abcesele şi se poate face gargară în afte şi stomatite.
  2. Ceai: se prepară un amestec din 4 g creţişoară, 20 g roiniţă, 20 g coada şoricelului şi 20 g sunătoare. Gargara cu ceai de cretisoara este excelenta pentru cicatrizarea ranilor rezultate in urma extractiilor dentare. Leziunile se vor vindeca foarte repede. Ceaiul de cretisoara este indicat si femeilor lauze care au avut parte de o nastere grea. Baut timp de 14 zile, acest ceai are efecte vindecatoare. 
  3. Infuzie cu 1—2 linguriţe din acest amestec: se bea o ceaşcă pe zi ca antihemoragic uterin, anti­diabetic, în reglarea ciclului, în metroragii etc.
  4. Compresele cu cretisoara zdobita accelereaza cicatrizarea ranilor, taieturilor si contuziilor. Aceaste comprese se prepara din plante proaspete care sunt strivite pe un suport de lemn, dupa care se aplica
  5. Alifie: se prepară după următoarea reţetă : extract fluid de creţişoară 2 g hidrolat de roze 18 g ; lanolină 10 g ; vase­lină 30 g. Se foloseşte local în caz de prurit vulvar sau alte iritaţii locale.