Remedii naturiste

CRUŞINUL (Rhamnus frangula L.)

Alte denumiri pentru crusin:

Se cunoaşte şi sub numele de crasici, lemn cainesc, paţachină, sălbiş etc.

Descriere aspect crusin:
O plantă lemnoasă sub forma care creste sub forma de tufă. Ramurile sale sunt lipsite de  spini.  Cele tinere au o culoare brun-cenuşie, iar cele mai bătrane au verucozităţi pe suprafaţa lor. Frunzele sunt eliptice-ovale şi au marginea întreagă. Pe suprafaţa lor se văd nervurile (8—9) perechi, paralele şi cu extremitatea arcuată.
Florile sunt mici, de culoare albă-verzuie şi sunt dispuse în buchete la sub­ţioara frunzelor. Fructele de culoare verde, devin roşii şi apoi negre, violete.
Se găseşte la margini de pădure şi prin zăvoaie, pe malul apelor din regiunea de deal şi de campie.

Recoltare scoarta crusin:

Se foloseşte scoarţa care se recoltează pri­măvara (martie—aprilie) de pe ramurile din anii trecuţi (Cortex Frangulae). Se usucă la soare şi se utilizează abia după un an de păstrare, sau se usucă în uscătorii speciale la 100° şi atunci se poate întrebuinţa imedi­at. Aceasta deoarece în planta proaspătă se află antranolglicozide care produc greaţă şi vomitare. Prin păstrare şi uscare la tempera­turi înalte acestea se transformă în antrachinonglicozide care au efecte purgative.

Continutul scoarta crusin:

Scoarţa de cruşin conţine derivaţi antracenici, taninuri, mucilagii, flavonozide, cea­ră etc.

Crusin -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca laxativ, în boli de ficat şi bilă, pentru cură de slăbire.

Administrare:

  1. Pulbere: se ia cate un varf de cuţit de mancare. Are efecte laxative.
  2. Decod : se fierbe o linguriţă de pulbere de scoarţă de cruşin într-o ceaşca de apă timp de 15 minute. Se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă 5—7 ore să se răcească. Se strecoară şi se bea seara la culcare. Se face un decoct ca mai sus dar de concentraţie mai mare. Aceasta se foloseşte extern pentru tratamentul scabiei — a raiei.
  3. Infuzie : se toarnă peste o linguriţă de pulbere de cruşin o ceaşcă
    de apă în clocot. Se lasă să stea 15 minute apoi se pune să mai dea
    un clocot încă 15 minute. Se bea seara înainte de culcare. Nu se va depăşi doza deoarece se ajunge la diaree şi chiar la aprin­dere de rinichi.
  4. Contra hemoroizilor: se face un amestec dintr-o parte scoarţă de cruşin şi 2 părţi coada şoricelului. Din acest amestec se face infuzie cu o linguriţă la o ceaşcă de apă. Se bea seara înainte de culcare.
  5. Pentru boli de ficat: se face un decoct dintr-o linguriţă pulbere de scoarţă de cruşin la o jumătate de ceaşcă de apă. Se bea cate o lingură la interval de 2—3 ore.
  6. Alifie: se face o alifie fierband uşor scoarţă de cruşin, oţet şi unt. Cu aceasta se ung zgarieturile şi raia la animale.