Remedii naturiste

GHINJURA (Gentiana lutea L.)

Alte denumiri pentru ghinjura:

Se numeşte şi abrămească, dunţură, enţură, fierea pămantului, ochincea etc.


Descriere aspect ghinjura:

Este o plantă robustă care are în pămant un rizom gros ce formează rădăcinile şi o tulpină aeriană ce creşte la peste 1 m înălţime. Frunzele de la baza tulpinii au peţiol, pe cand cele de pe tulpină nu au, sunt lateliptice şi dispuse două cate două, faţă în faţă.
Florile galbene sunt dispuse în inflorescenţe compacte la subţioara frunzelor din varful tulpinii.
La noi planta se cultivă dar se află şi spontan în zona alpină (este monument al naturii). Se folosesc rădăcinile şi rizomii (Radix Gentianae) care se culeg toamna.

Continut ghinjura:


Conţin substanţe amare (genţiamarina, genţiopicrina, amarogentina, genţianina etc.) alături de tanin, enzime, coloranţi galbeni etc.

Ghinjura  -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca tonic stomahic şi stimulent al poftei de mancare.

Administrare:

  1. Pulbere: se ia cate un varf de cuţit înainte de mancare. Stimulează pofta de mancare şi funcţia ficatului.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere de rădăcină într-o jumă­tate de litru de apă. Se bea în trei reprize în timpul unei zile, înainte de a manca. Stimulează pofta de mancare şi funcţia ficatului.
  3. Macerat: se pune la macerat cat se ia cu 3 degete pulbere de rădăcină într-o ceaşcă cu apă rece; se lasă cam 4 ore după care se strecoară. Se bea la amiază şi seara cu o jumătate de oră îna­inte de a manca. Este un bun tonic al stomacului şi ficatului.
  4. Tinctura: se pun la macerat 2 linguri de pulbere de rădăcină într-o ceaşcă de alcool concentrat (70°). Se lasă 8 zile scuturand zil­nic de 2—3 ori, apoi se trage în sticluţe mici bine astupate. Se iau zilnic 10—15 picături într-un păhărel cu apă. Stimulează funcţia stomacului şi a ficatului.
  5. Vin tonic: se umectează 3 linguri pulbere de rădăcină cu 60 ml alcool de 70°. Se lasă o zi apoi se adaugă un litru de vin roşu vechi. Se lasă la temperatura camerei timp de 10 zile agitand zilnic de 2—3 ori. Se ia cate o lingură înainte de mancare ca aperitiv.