Remedii naturiste

GORUNUL (Quercus sessiliflora Salisb. sin. Q. petrea [Mau.] Liebl.)

Alte denumiri pentru gorun:

Numit goron, grădun, jip, stejar alb etc.


Descriere aspect gorun:


Este un arbore falnic asemănător cu stejarul adevărat doar că este mai scund. Frunzele sale au peţiolul ceva mai lung decat al steja­rului, iar florile femele nu au peduncul de susţinere.
Fructele sale sunt ghindele, reunite cate 1—5 la un loc, fără peduncul de susţinere propriu.
Formează asociaţii caracteristice numite gorunete, fie singur, fie în amestec cu fagul, carpenul, sau alte specii lemnoase de pădure.

Recoltare scoarta gorun:

Se foloseşte scoarţa de pe ramurile tinere (Cortex Querci) care se recoltează primăvara.

Continutul scoarta gorun: 

 Ea conţine tanin în cantitate mare, apoi derivaţi flavonici, sub­stanţe pectice etc.

Gorun -  proprietati terapeutice:

Se foloseşte ca antidiareic, antihemoragic, astringent antiseptic etc.

 

Ad m i n i s t r a r e :

  1. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere de scoarţă într-o ceaşcă de apă. Se lasă 10—15 minute apoi se stre­coară. Se beau 2—3 căni pe zi în caz de diaree. Se face un decoct mai concentrat cu o lingură de pulbere de scoarţă la o ceaşcă de apă. Aceasta se foloseşte extern pentru badijonare, în amigdalite, la răni purulente, sau se face gargară în stomatită, dureri de dinţi, faringită, sau se fac băi la picioare cand acestea transpiră.Se face un decoct din 2 linguriţe pulbere de scoarţă la o ceaşcă de apă. Se îndulceşte cu sirop sau cu miere şi se bea o ceaşcă fracţionat în timpul unei zile, în caz de hemoragii interne, ciclu abundent, incon­tinenţă urinară, colici etc.  Extern se foloseşte ca spălaturi in nas în caz de hemoragii nazale, gargară in amigdalite şi stomatite, spălaturi vaginale în hemoroizi etc.

Se poate folosi pentru băi un decoct de 300 g scoarţă la 3—4 litri de apă.