Remedii naturiste

GRAUL (Tripticum vulgare Vili., sin. T. aestivum L.) T. sativum Lam.)

Alte denumiri pentru grau:


Se cunoaşte şi sub numele de arnăut, gran, grau de primăvară, grau de toamnă, grau alb, hulă, leşită, ulcă ulică etc.


Descriere aspect grau:


Este o plantă ierbacee cu rădăcină firoasă şi tulpina goală pe dină­untru şi împărţită în noduri şi internoduri.
O caracteristică a acestei plante este fenomenul de înfrăţire, adică din un un exemplar răsărit din sămanţă se formează pe parcurs mai multe tulpini, lanul îndesin-du-se.
Frunzele sunt simple cu marginea întreagă şi înconjură tulpina cu o teacă de la nivelul nodului de unde ia naştere, pană la nivelul nodului superior unde se desparte lamina frunzei.
Florile, cu o alcătuire specială, formand inflorescenţe (spice) caracteristice. Ele sunt alcătuite din mai multe frunzuliţe numite palei, care alcătuiesc aşa numita „pleavă" la treieratul graului.
Fructele sunt cariopse, aşa numitele boabe de grau.
Este o plantă culivată pentru nevoi alimentare, furajere şi industriale, cunoscandu-se numeroase soiuri şi varietăţi după zonele de cultură.
Graul nu creşte în zonele montane şi nici în cele nordice unde este înlocuit cu secara de care se deosebeşte prin înălţimea paiu­lui care este mai mare la secară, precum şi după alcătuirea spicului.
La secară spicul este alcătuit din patru randuri de boabe şi florile sunt prevăzute cu o prelungire ţepoasă numită aristă. Bobul este mai mic, mai sărac în amidon, iar făina este de o calitate mai slabă, painea de secară fiind recomandată pentru bolnavii de diabet.
De la grau se folosesc boabele care conţin amidon, gluten, celuloză etc.

Grau -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează pentru uz  intern şi pentru uz extern.
Pentru uz intern se folosesc ca tonic general, sedativ, antidiuretic, în constipaţii cronice etc.

Pentru uz extern se folosesc în cataplasme, băi, iritaţii ale pielii, hemoroizi etc.

Administrare:

  1. Boabe încolţite: se pune la încolţit pe vată sau pe sugativă umedă o mană de boabe de grau. Se lasă la temperatura camerei timp de 1—2 zile. După aceea se usucă (după ce au dat în colţ). Uscarea se poate face pe cuptor. Se iau zilnic cate 2—3 lin­guriţe pe zi. Este un bun tonic general pentru copii şi bătrani, precum şi un bun sedativ.
  2. Clismă: Se fierb 50 g (un păhărel) de făină de grau într-un litru de apă. Se lasă să se răcească şi cu aceasta aşa, sau diluand-o după nevoie, se fac clisme în caz de hemoroizi şi diaree. Este bun şi pentru comprese în caz de coşuri pe obraz (acnee) în iritaţii ale pielii, în opăreli, arsuri etc.
  3. Baie : se iau 5 kg de tăraţe de grau şi se pun într-un sac, fierbandu-se astfel în 10 litri de apă. Se lasă să se domolească şi apoi se toarnă în cada de făcut baie peste apa necesară unei băi. Temperatura apei de baie nu trebuie să depăşească 37 °C. Aceste băi sunt bune în eritem, urticarie şi alte boli de piele.
  4. Decoct: în constipaţii cronice la copii şi bătrani se face o fier­tură din tăraţe de grau (aşa cum se prepară grisul) fie în lapte fie în apă. Se îndulceşte uşor şi se serveşte ca o mancare (la copii mici) sau ca desert după mancare. Este un foarte bun laxativ.