Remedii naturiste

GUSA PORUMBELULUI

Alte denumiri pentru gusa porumbelului:


Se cunoaşte şi sub numele de buruiană de boală, sporici, iarba fierului, iarbă spornică, măturică, verbiană sălbatică etc.


Descriere aspect gusa porumbelului:


Este o plantă ierboasă vivace, la care tulpina ajunge pană la 80 cm şi are numeroase ramuri subţiri şi efilate. Frunzele ovale sunt incizate profund şi sunt opuse.
Florile de culoare violetă-pală sunt mici şi unite în inflorescenţe laxe la varful ramurilor. Planta se află prin locuri necultivate,  marginea  drumurilor,  mirişti,  şanţuri  etc.
Se recoltează întreaga plantă în timpul înfloririi cu mentiunea să se culeagă plante întregi şi cu multe frunze.

Continutul gusa porumbelului:

Planta conţine substanţe amare, tanin, emulsină, inulină, verbenaşlină etc.

Gusa porumbelului -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca tonic amar, astringent, afecţiuni hepatice, dureri de cap, dureri reumatice, cicatrizante, stimulent al secreţiei de lapte etc.

Administrare:

  1. Infuzie: peste 1—2 linguriţe de plantă mărunţită se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă 15—20 minute, se strecoară şi se bea 1—2 ceşti pe zi pentru stimularea secreţiei de lapte la femei.
  2. Decoct: se fierb timp de 5 minute 1—2 linguri de plantă mărun­ţită, se strecoară şi se fac spălaturi în caz de infecţii ale pielii, pentru combaterea cheliei, dureri de ochi, nevralgii ale trigemenului, sau se face gargară în dureri de dinţi, ulcere ale buzelor şi cavităţii bucale etc.
  3. Cataplasmă: se plămădeşte planta cu apă caldă şi se aplică aşa, cat se poate suporta, pe locuri reumatice dureroase.
  4. Băi: se pune într-un săculeţ de tifon 1—2 pumni de plantă şi se cufundă în cada cu apă de baie, a cărei temperatură să nu treacă de 37—38°. Se lasă un timp apoi se intră în baie şi se stă 20— 30 minute. Este eficace în afecţiuni tegumentare, reumatism, forti­ficare a copiilor astenici.