Remedii naturiste

HAMEIUL (Humulus lupulus L.)

Alte denumiri pentru hamei:


Se cunoaşte şi sub numele de cumlău, măiugă, peşte de pădure, tofolean etc.


Descriere aspect hamei:


Este o plantă ierbacee volubilă, ca o liană, dioică. In pămant are un rizom de pe care se formează mai multe tulpini aeriene aspre, ce se înfăşoară în jurul altor plante ca suport. Frunzele sunt şi ele aspre, de formă digitată şi sunt lung peţiolate.
Florile mascule sunt verzi, mici şi alcătuiesc inflorescenţe laxe. Cele femele sunt tot verzi dar alcătuiesc un fel de con membranos, numit strobil.
Planta creşte spontan prin păduri şi zăvoaie, pe langă garduri, în lungul cursurilor de apă, dar se şi cultivă pentru nevoi industriale şi farmaceutice.
De la această plantă se folosesc conurile femele, dar mai ales perii glandulari conţinuţi de acestea şi care obţin sub forma unei pulberi galben-aurie după uscarea conurilor baterea lor şi apoi cernerea rezidurilor rămase.

Continut conurile femele de hamei:

Conurile femele de hamei conţin oleorezine, principii amare (humulona şi lupulona), tanin, colină, ulei volatil, substanţe estrogene, grăsimi, săruri minerale etc.

Hamei -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca sedativ, anafrodisiac, diuretic, antiscorbutic, tonic amar, somnifer, calmant nervos (mai ales asociat cu valeriana), în atonie generală, leucoree, ca antivomitiv, în incontinenţă urinară la copii etc.

Prezenţa lupulonei produce la unele persoane stări alergice manifes­tate prin exeme sau dermatite.

Administrare :

  1. Infuzie: peste 3 g de conuri de hamei se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea 2—3 ceşti pe zi (poate şi mai mult în unele cazuri). Este bun somnifer, sedativ nervos, anafrodisiac (eli­mină poluţiile nocturne la tineri), antiacneic (coşuri pe obraz), diure­tic, este bun tonic amar etc.
    O altă formulă se prepară ca mai sus din 1—2 linguriţe la o ceaşcă de apă în clocot. Se bea rece cate o înghiţitură pentru calmarea durerilor la stomac, sau se bea seara călduţ cateva linguri ca somnifer, sedativ, anafrodisiac (contra poluţiilor), antidiareic, antihelmintic etc. Este frenator al hiperexcitabilităţii.
  2.  Cosmetică: se face o infuzie 4% (2—3 linguriţe la o ceaşcă de apă).  Aceasta se foloseşte sub forma de comprese în acnee (coşuri de pe obraz) şi în tenuri grase (seboree).O infuzie 8% (3—4 linguriţe la o ceaşcă de apă). Se întrebuinţează ca spălaturi vaginale în boli de femei.
  3.  Ceai: se face un amestec din 30 g hamei cu 30 g valerină şi 40 g roiniţă. Din acest amestec se fierbe o lingură la o ceaşcă de apă timp de 5 minute. Se lasă să stea 10—15 minute acoperit, apoi se stre­coară şi se bea călduţ seara înainte de culcare ca sedativ şi somnifer.

Lujerii tineri se consumă cruzi ca şi sparanghelul sau ca salată. Ei au o acţiune uşor laxativă.