Remedii naturiste

IARBA MARE (Inula helenium L.)

Alte denumiri pentru iarba mare:

Se numeşte şi bruscălan, holman, lacrimile Elenei, smantanică etc.


Descriere aspect iarba mare:


O plantă ierbacee viguroasă cu un rizom puternic în pămant din care iese tulpina aeriană ce trece de 1 m înălţime. Frunzele sunt mari, peţiolate, păroase şi dispuse altern. Florile sunt unite în inflorescenţe asemănătoare cu cele de la floarea soarelui dar sunt mai mici ca dimensiune. Planta creşte prin fineţe umede şi pe malul apelor din zona de deal şi de munte.

Continut si recoltare iarba mare:

Se recoltează părţile subterane (Rhizoma cum Radicibus Inulae) care se culeg toamna tarziu. Ele conţin inulină, ulei volatil (cu conţinut de helenină şi alţi produşi).

Iarba mare - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în tratamentul tusei, ca expectorant, diuretic, antihelmintic, litiază renală şi biliară, oligurie, antireumatic etc.

Administrare:

  1. Pulbere : se iau 2 —10 g (1—2 linguriţe) pe zi. Este un calmant al tusei  în stări postgripale.
  2. Decoct: se fierb 20 g (2 linguri) pulbe­re de rădăcină la un litru de apă. Fierbe­rea se face 15—20 minute apoi se stre­coară şi se bea călduţ mai multe ceşti pe zi în anemie, tuse, reumatism, leucoree etc. Un decoct mai concentrat cu 2 linguri la o ceaşcă de apă : se beau 3—4 linguri pe zi pentru liniştirea tusei şi în bronşite. Am­bele aceste decocturi sunt bune ca şi com­prese în reumatism sau ulcere varicoase precum şi la spălarea părului pentru îm­piedicarea căderii şi stimularea creşterii lui.
  3. Vin tonic: se pun la macerat 80 g rădăcină de iarbă mare într-un litru de vin bun. Se lasă 8 zile la temperatura camerei agitand zilnic, apoi se strecoară şi se trage în sticle bine închise. Se bea cate un pă­hărel în boli ale vezicii, oligurie, pentru calmarea tusei.

Se poate prepara şi din 30 g (3 linguri) pulbere în 60 g alcool de 70°, iar după 24 de ore se toarnă peste el un litru de vin vechi. Se lasă să macereze 10 zile apoi se trage în sticle. Are aceleaşi recomandări ca mai sus.

In toate prescripţiile amintite se recomandă să nu se depăşească dozele indicate, deoarece se poate produce vomitare.