Remedii naturiste

INUL (Linum usitatissimum L.)

Alte denumiri pentru in:


Denumită şi in de fuior şi in de sămanţă, după cum tulpina este ramificată sau neramificată.

Descriere aspect in:


Planta ajunge la înălţimea de 60—100 cm cu frunze mici lanceolate, dispuse altern. Florile sunt solitare albastre-azurii şi cad repede, încă în dimineaţa zilei cand au înflorit. Fructul este o capsulă globuloasă, conţine seminţe mici, turtite cu suprafaţa lucioasă.
Inul este o plantă cultivată fie pentru industria textilă (inul de fuior), fie pentru scopuri medicinale (inul de sămanţă).

Continut in:

De la această plantă se folosesc în medicină seminţele care se culeg la com­pleta lor maturitate. Conţin ulei sicativ, heterozide cianogenetice (linamarozida), mucilagii etc.

In - proprietati terapeutice:

Se foloseste intern ca laxativ, in combaterea tusei, inflamaţii ale tubului digestiv şi ale căilor urinare. Extern se foloseşte mai ales sub formă de făină de in.

In tratamentul cu seminţe de in, prezenţa linamarozidei poate da naştere la intoxicaţii ce se manifestă prin reducerea posibilităţii de oxi­genare a globulelor roşii ceea ce duce la crampe sau chiar la paralizii. Se intervine cu laxative şi vomitive  precum şi cu stimulente respiratorii şi cardiace.

Administrare:

  1. Seminţe întregi se înghit 10—12 g (1 — 2 linguri) pe zi, cu efect în inflamaţiile tubului digestiv.
  2. Infuzie: peste o lingură de seminţe se toarnă un pahar de apă caldă, se lasă în repaus, apoi se strecoară. Se bea 1—2 căni pe zi în inflamaţii ale tubului digestiv şi a căilor urinare.
  3. Cataplasme: se macină seminţele de in, obţinandu-se o făină care se amestecă cu alte ingrediente -  după caz — pentru a se face un aluat ce se aplică pe locul dureros, pe contuzii etc. Se reco­mandă ca pentru cataplasmă să nu se folosească o apă calcaroasă deoarece aceasta nu inhibă mucilagiul.
  4. Făină de in: în amestec cu miere de albine se pune pe răni deschise.
  5. Uleiul de in: în amestec cu apa de var dă un preparat care vindecă arsurile recente.