Remedii naturiste

IZMA CREATA (Mentha crispa L.)

Alte denumiri pentru izma creata:


Se cunoaşte sub numele de creaţă, diană, giugiumă creaţă, iarbăcreaţă, izmă bătranească, izmă de grădină, mintă creaţă etc.

Descriere aspect izma creata:


Este o plantă ierbacee perenă, avand frunzele foarte încreţite şi cu marginea dinţată. Aceste frunze sunt lipsite de peţiol. Florile sunt mici, roze-liliachii şi formează verticile de la baza frunzelor din zona de varf a tulpinii şi a ramurilor. Intreaga plantă are un miros aromatic, care este caracteristic. Şi aceasta este o plantă hibridă (ca şi izma bună) şi se cultivă frecvent prin grădinile ţă­răneşti, alături de busuioc şi alte plante specifice poporului roman.

Recoltare si continut izma creata:

De la izma creaţă se folosesc frunzele (Folium Menthae crispae) dar şi ramurile. Recoltarea se face înainte de înflorire. Conţin ulei volatil (bogat în carvonă), tanin, principii amare etc.

Izma creata - proprietati terapeutice:

Planta se foloseşte intern: colagog şi coleretic, în colici abdomi­nale, greaţă, tuse etc.
Extern se foloseşte în tratamentul rănilor şi în cosmetică.

Administrare:

  1. Infuzie: o linguriţă de izmă creaţă se tratează cu o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă 18—20 minute, se filtrează şi se beau 1—3 ceşti pe zi în boli de ficat (ca şi menta bu­nă este contraindicat în caz de ulcer gastric).
  2. Tonic aperitiv: se plămădeşte izma creaţă în alcool timp de 2—4 zile. Se strecoară şi se bea ca aperitiv cate un păhărel înainte de mancare. Stimulează peristaltismul intestinal.

Excesul de izmă creaţă dă unele stări de iritaţie a tubului diges­tiv, crampe, chiar o slăbire a sistemului nervos central.