Remedii naturiste

JALEŞUL DE GRĂDINĂ (Salvia officinalis L.)

Alte denumiri pentru jalesul de gradina:


Se cunoaşte şi sub numele de joaie bună, iarba sfantului Ion, şerlai etc.


Descriere aspect  jales de gradina:


Este un subarbust care ajunge la 1 m înălţime. In pămant are un rizom din care ia naştere tulpina aeriană, care are partea inferioară lignificată, iar partea superioară ierboasă. Frunzele sunt ovale sau lanceloate şi sunt cenuşii-albastre, cand sunt tinere, şi cenuşii-verzui la maturitate. Florile de culoare albastră-violetă alcătuiesc verticile. Intreaga plantă are un miros plăcut aroma­tic. Este cultivată ca plantă ornamentală şi meliferă, iar în culturi speciale ca plantă medicinală.

Recoltare si continut jales de gradina:

De la această plantă se culeg frunzele care se adună la începutul înfloririi (iunie—iulie) Ele conţin ulei volatil, substanţe amare, tanin, compuşi terpenici (acid oleanolic şi ursolic) etc.

Jales de gradina - proprietati terapeutice:

Jalesul de gradina are foarte multe întrebuinţări.  Se întrebuinţează ca tonic,  antiseptic, antisudorific, oestrogen, antidiareic, în afecţiuni ale căi­lor biliare ale căilor respiratorii, afecţiuni bucale, răguşeală, faringită, eupeptic etc.

Nu se dă femeilor care alăptează deoarece scade secreţia do lapte.

Administrare:

  1. Frunzele crude sunt utilizate la frecarea dinţilor pentru a-i face albi şi frumoşi.
  2. Infuzie: se toarnă peste o linguriţă de frunze o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute, apoi se beau 2 ceşti pe zi ca expectoraut, carminativ, în afecţiuni ale căilor biliare. O infuzie mai con­centrată, dintr-o lingură de frunze la o ceaşcă de apă, se utilizează pentru gargară, pentru comprese pe răni, contuzii, ulcere. Această infuzie se foloseşte şi în cosmetică, tamponand faţa în cazul tenurilor grase.
  3. Extract hidroalcoolic şi extractul fluid stabilizat, se folosesc administrate (primul 0,50—1 g şi 1—3 g al doilea) sub formă de supozitoare, reglează fuxul menstrual, reface uterul infantil, favoririzează  concepţia  şi  purtarea  sarcinei.
  4. Tinctură: se pune la macerat o cantitate de frunze de jaleş în de 10 ori aceeaşi cantitate de alcool. Se lasă la temperatura camerei 10 zile agitandu-se zilnic de 2 — 3 ori. Se fac frecţii pe pielea capului pentru a împiedica căderea părului şi întărirea rădăcinii lui.
  5. Vin de jales: se pun la macerat 80 g frunze într-un litru de vin bun. Se lasă la temperatura camerei 8—10 zile agitandu-se mereu. Se strecoară şi se trage în sticle. Se iau 1—3 linguri după mancare în astenie nervoasă, surmenaj psihic şi intelectual, afrodisiac.
  6. Alifie: se prepară din 30 g extract de jaleş 250 g untură proas­pătă şi 45 g ceară de albine. Este foarte bună în tratamentul rănilor şi contuziilor.