Remedii naturiste

JNEAPANUL (Pinus mugo Turra sin. Pinus montana MMI.)

Alte denumiri pentru jneapan:


Se cunoaşte şi sub numele cătan, cetină, strambă, jep, jnep, pin pitic, pin de piatră, şneapăn mare etc.


Descriere aspect  jneapan:


Este un arbust cu ramurile foarte flexibile culcate la pămant, avand numai varfurile îndreptate în sus. Frunzele sunt aciculare, lungi de 3—7 cm unite la bază cate două într-o teacă membranoasă comună. Florile sunt unisexuate, cele mascule formand buchete la varful ramu­rilor, iar cele femele mici conuri lemnoase. Planta creşte în zona alpină, deasupra molidişurilor, unde alcătuieşte pilcuri uneori destul de întinse.

Recoltare si continut jneapan:

De la această plantă se recoltează mugurii care se culeg în timpul verii. Conţin ulei volatil, care se ex­trage prin antrenare cu vapori de apă, tanin, rezine, vitamină C. etc.

Jneapan - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antibronşitic, antiinflamator, antiseptic al căilor respiratoare şi urinare, in cistite, pielite, uretrite, ca aromatizant  etc.
Nu se va face abuz, deoarece excesul duce la oligurie, albuminurie, hematurie, afecţiuni ale căilor urinare.

Administrare:

  1.  Infuzie: se pune peste o linguriţă de mu­guri de jneapăn o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute, apoi se strecoară şi se bea în mai multe reprize 1 — 2 căni pe zi. Este un bun diuretic, în boli ale aparatului urinar, in­flamaţii  ale  căilor  respiratorii  etc.
  2. Sirop : se pune să macereze mugurii de jneapăn cu o aceeaşi cantitate de zahăr. Se ţine la temperatura din bucătărie 7—10 zile după care se strecoară, se stoarce şi se pune pe foc să dea un clocot. Se trage în sticluţe de capacitate mică şi se astupă bine. Se iau cate 4-5 linguri pe zi în bronşite, afecţiuni ale căilor respiratorii şi ale căilor urinare. Se poate folosi şi ca băutură răcoritoare diluat cu apă, sifon sau apă minerală.
  3. Ulei volatil, cunoscut sub numele de Oleum Pini pumilionis se foloseşte în farmacie ca aromatizant, iar extern pentru frecţii, cicatrizant şi antiseptic al rănilor.