Remedii naturiste

LEMNUL DULCE (Glycyrhiza giabra L.)

 

Alte denumiri pentru lemn dulce:

Cunoscută şi sub numele de dulcişor, iarbă dulce, rădăcină dulce etc.

Descriere aspect lemn dulce:

O plantă perenă care are în pămant un rizom bine dezvoltat, de pe care pleacă un număr mare de stoloni, iar de pe aceştia la supra­faţa solului tulpinile formează tufe scunde. Rizomii, stolonii şi rădă­cinile au o culoare galbenă la interior şi brună la suprafaţă. Frunzele sunt alterne, imparipenate, cu foliolele ovale. Florile unite în inflorescenţe ca nişte cior­chini, au o culoare albastră-liliachie.
Spontan planta se află prin păşunile umede, se cultivă în mod special pentru necesităţi alimentare, indus­triale şi farmaceutice.

Continut si recoltare fructelor de lemn dulce:

Se întrebuinţează rizomii şi rădăcinile, care se culeg primăvara şi toamna.
Conţin glicirizină care are gust dulce, compuşi flavonici, un compus estrogen de natură steroidică, lipide, amidon, manitol, asparagină etc.

Lemn dulce - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca expectorant, antireumatic, în ulcer gastric, ca îndulcitor.
Nu se va administra bol­navilor cu hipertensiune.

A dministrare:

  1. Decoct: se fierbe o lin­guriţă de rădăcină de lemn dulce într-o ceaşcă de apă. Se strecoară şi se beau 2—3 ceaiuri pe zi ca expectorant şi alte afecţiuni pulmonare. Un decoct mai concentrat se face fierband 25 g rădăcină de lemn dulce în jumătate de litru de apă (se fierbe 2 ore), se strecoară şi se bea ca laxativ, în tuse.
  2. Pastă: se prepară o pastă din pulbere de lemn dulce (100 g) cu apă (50 g) din care se iau trei linguriţe pe zi. Este un bun antispasmodic, în crizele de ulcer şi în gastrite.
  3. Gargară: se face un decoct concentrat (20%) de lemn dulce cu care se fac spălaturi sau gargară în afecţiuni bucale.

La efectuarea preparatelor se va avea grijă ca înainte de întrebuin­ţare să se radă cu cuţitul rădăcina de lemn dulce pentru a fi decorticată.

De asemenea fierberea nu se va face la foc tare deoarece se elimină prin aceasta şi un principiu acru conţinut în lemnul dulce, degradandu-se calitatea produsului.