Remedii naturiste

LEMNUL DOMNULUI (Artemisia cbrotonum L.)

 

Alte denumiri pentru lemnul domnului:

Se cunoaşte şi sub numele de aliamon, focşor, lămaiţă, lemnuş, pelin dom­nesc, rozmarin, ţipuruş etc.

Descriere aspect lemnul domnului:

Este un semiarbust foarte ramificat, înalt de o jumătate de metru. Frunzele sale, mult divizate, sunt fin păroase, iar florile de culoare galbenă sunt unite în inflorescenţe globuloase la extremitatea ramurilor. Intreaga plantă are un miros caracteristic aromatic, foarte plăcut, camforat şi asemănător cu cel de lămaie.  
Planta  se  cultivă   în   grădini, dar se poate întalni şi în flora spontană.

Continut si recoltare lemnul domnului:

Se folosesc părţile aeriene (Herba Abvotani) care conţin ulei volatil (cu conţinut de eucaliptol), cumarinc, flavone, o formă de alcaloid (abrotina), substanţe amare etc.

Lemnul domnului - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca tonic amar, excitant, antihelmintic, în boli de ficat, vezică urinară etc. Bunicile noastre il  puneau  între haine pentru com­baterea moliilor.

Administrare:

  1. Frunze: se flambează puţin la flacără după care se aplică pe răni pentru a le vindeca. Planta arsă în cameră (fumigaţii) are calitatea de a purifica aerul.
    Frunzele proaspete puse în încălţăminte combat durerile de picioare şi mirosul neplăcut al acestora.
  2. Infuzie: peste o linguriţă de frunze şi ramuri tinere zdrobite se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute, se strecoară şi se beau călduţe 1—2 ceşti pe zi în boli de stomac, de ficat şi de vezică urinară.