Remedii naturiste

LEVĂNŢICA (Lavandula angustifolia Mi'l., Lavandula vera D.C.)

 

Alte denumiri pentru levantica:

Se cunoaşte şi sub numele de aspic, levand, spichinel etc.

Descriere aspect levantica:

Plantă semilemnoasă la care tulpina îmbătranită se lignifică, iar ramurile tinere răman ierbacee, lipsite de frunze şi purtătoare numai de flori. Frunzele care se află numai la baza tulpinii sunt mici şi liniare. Florile mici albastre-violete, sunt unite în verticile în varful tulpinilor şi sunt foarte plăcut mirositoare. La noi in tara această plantă se găseşte rar spontană, ea este cultivată în grădinile de la ţară ca plantă ornamentală şi aromatică, fie în culturi sistematice pentru nevoi industriale şi farmaceutice.

Continut si recoltare flori de levantica:

De la această plantă se folosesc florile care se culeg înainte de a se deschide to­tal. Conţin ulei volatil, tanin, sub­stanţe minerale etc.

Levantica - proprietati terapeutice:

Are foarte numeroase întrebuinţări, ca aromatizant, carminativ, antispasmodic, tonic general, tonic hepatic, tuse etc.
Extern se foloseşte ca parfum, pentru combaterea dure­rilor de cap, vindecarea arsurilor, a rănilor, a contuziilor, combate căderea părului etc.
Este una din cele mai tonice plante pentru sistemul nervos, in­fuzia ei combate stările depresive şi paralizia limbii.

Administrare:

  1. Infu­zie : peste 1—2 linguriţe de flori se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă 10—15 minute apoi se stre­coară. Se beau 2—3 ceşti pe zi în afecţiuni ale căilor respiratorii, tuse, tuse convulsivă, laringită. O infuzie mai concentrată (10%) are efecte diuretice, fiind bună în afecţiuni ale căilor urinare, în febre eruptive şi în general în bolile unde se recomandă o creştere a eliminării de urină şi transpiraţie.
  2. Macerat: se pune la macerat un pumn de flori într-un litru de alcool. Se lasă la temperatura camerei 2 săptămani, după care se strecoară. Se foloseşte pentru comprese în contuzii, arsuri, căderea părului, migrene.
  3. Planta întreagă se pune între haine pentru a le feri de molii, iar purtată pe cap, sub pălărie, se spune ca ar combate migrenele.
  4. Esenţa de levănţica se prepară punand la macerat o parte flori cu 5 părţi alcool concentrat şi 5 părţi apă distilată. Se lasă la tempe­ratura camerei 2—3 zile agitandu-se, apoi se filtrează şi se trage în sticle mici. Se foloseşte în cosmetică, pentru gargară şi ca aromatizant.
  5. Ceaiul celor 5 flori: se prepară după reteta:

Flori de levănţica.................................................................................... 10 g
Flori de soc
Flori de limba mielului
Flori de mături
Flori de trei fraţi pătaţi  ............................................................................. cate 5 g               

Din acest amestec se pune o lingură la o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 — 3 căni pe zi în gripă, afecţiuni ale căilor respiratorii, tuse, ca antispastic.