Remedii naturiste

LUMANARICA (Verbascum phlomoides L.)

 

Alte denumiri pentru lumanarica:

Se numeşte şi lumanărică, coada boului, coada lupului, coada mielului, corovaţie, lipan, corobaţică etc.

Descriere aspect lumanarica:


O plantă ierboasă viguroasă ce ajunge pană la 2 m înălţime. Frunzele eliptice sunt dispuse altern iar florile galbene-aurii alcătuiesc o inflorescenţă ca un ciorchine alungit. Intreaga plantă este acoperită cu peri pasloşi de culoare albă-cenuşie. Creşte pe terenuri uscate, pietroase, necultivate precum şi prin pajişti şi păşuni.

Recoltare, continut si proprietati flori coada vacii:

Se recoltează florile (Flores Verbasci) în timpul înfloririi (iulie—august).
Acestea conţin saponozide, mucilagii etc. şi se întrebuinţează ca emoliente, expectorante, diaforetice, bronşite, în astm, la spălat pe cap pentru creşterea părului etc.

Preparatele din această plantă trebuie bine filtrate, prin panză deasă, pentru a opri trecerea perilor care pot să dea fenomene de iritaţie în gat şi pe faringe.

Administrare:

  1. Infuzie:  peste o linguriţă de flori se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10 minute apoi se stre­coară şi se beau 2 ceşti pe zi ca emolient, expectorant, în tuse, bronşită, răguşeală, boli ale vezicii urinare etc.
  2. Ceai:  se prepară un amestec din părţi egale de flori de coada vacii, flori de soc, frunze de lemnul domnului. Din acesta se pune o linguriţă într-o ceaşcă de apă în clcot. Se beau 2—3 ceaiuri pe zi pentru combaterea tusei, astmului, durerilor de piept etc.
  3. Cataplasma : se fierb frunze de coada vacii în lapte şi se aplică pe hemoroizi.
  4. Decoct: se fierb 2 linguriţe de rădă­cină de coada vacii (lumanarica) într-o ceaşcă de apă şi se spală pe cap pentru creşterea părului şi oprirea căderii lui.