Remedii naturiste

MACUL DE GRĂDINA (Papaver somniferumL.)

 

Alte denumiri pentru macul de gradina:


Se mai numeşte afion, mac alb, paparună, somuişor etc.

Descriere aspect mac de gradina:


Este o plantă ierboasă a cărei tulpină ajunge pînă la 1 m înăl­ţime, ramificandu-se numai în partea ei superioară. Frunzele de la baza tulpinii sunt lung peţiolate, cele de pe tulpina mijlocie scurt peţiolate şi cele din partea superioară a tulpinii sunt lipsite de peţiol. Florile — cate una pe o ramură — sunt mari, de culoare albă, roză sau roşie, uneori chiar violetă. Fructul este o capsulă ovoidă tur­tită, acoperită cu un căpăcel (ca o pălărioară), la baza căreia se află nişte pori, prin care pot fi scuturate seminţele din interior. Aceste seminţe sunt mărunte, negre-cenuşii, bogate în ulei şi au un gust plăcut aromat. Planta se cultivă pentru utilizări alimentare, medicinale şi chiar ornamentale.

Continut mac de gradina:

De la această plantă se folosesc pentru scopuri medicinale; fructele (Capita Papaveris sau Fructus Papaveris) se recoltează înainte de maturitate. Se mai folosesc şi seminţele dar mai mult pentru nevoi alimentare. Capsulele de mac conţin un suc lăptos bogat în gumirezine, grăsimi, substanţe proteice, mucilagii, enzime, acizi organici, alcaloizi specifici (morfina, narcotina, narceina, papaverina, tebaina, laudanina, codamina etc). Seminţele de mac conţin ulei gras, proteine, glucide etc.

Mac de gradina - proprietati terapeutice:

Intrebuinţarea fructelor de mac se face numai sub supravegherea medicului deoarece conţinutul lor în morfină, care are o puternică acţiune analgezică, prezintă inconvenientul de a provoca obişnuinţă cu consecinţe foarte grave. Avand în vedere acest lucru utilizarea chiar empirică a acestei plante este periculoasă şi practica de a da copiilor fiertură de mac ca să doarmă este cu totul contraindicată. De aceea la copii nu se prescriu preparatele din mac nici pentru uz extern. Chiar pentru adulţi folosirea de ceai din capsule de mac pentru a putea dormi a dus în frecvente cazuri la intoxicaţii grave.

In caz de intoxicaţii accidentale se recomandă spălaturi stomacale, cărbune medicinal, purgative şi produse cu tanin.

Administrare empirică:

 1. Gargară: se folosesc două capsule de mac care se pune într-o ceaşcă cu apă şi se adaugă o linguriţă de seminţe de in. Se fierbe un sfert de oră şi apoi după răcire se adaugă 10 g miere şi 2 g borax. Se face gargară în angină şi amigdalită.
2. Clismă: se folosesc 15 capsule de mac, 15 g seminţe de in, 10 g nalbă mare, 10 g flori de lumănărică (Verbascum) şi 100 ml apă. Se fierbe totul pînă scade la un volum de 500 ml, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. Se face clismă în colici intestinale, litiază biliară şi renală.