Remedii naturiste

MACRIŞUL IEPURELUI (Oxalis acetosella L.)

Alte denumiri pentru macris:

Se mai numeşte măcriş ca trifoiul, măcriş de pădure, trifoi acru etc.

Descriere aspect macris:


Este o plantă ierboasă de talie mică, avand în pămant un rizom de pe care pleacă frunzele trifoliate susţinute de un peţiol lung şi de culoare roşie. Florile sunt de culoare albă cu vinişoare roşii şi sunt susţinute de tulpini florifere mai lungi decat peţiolurile frunzelor. Fiecare tulpină poartă o singură floare. Intreaga plantă are un gust acru-răcoritor, caracteristic. Este foarte frecvent întalnită în pădurile de foioase (fag şi stejar) şi chiar în cele de conifere, pană în zona alpină.

Continut si recoltare macrisul iepurelui:

Se întrebuinţează frunzele cu peţiolul lor precum şi pedunculii floriferi (Herba Oxalidis Acetosellae). Ele conţin oxalat acid de po­tasiu, vitamină C, mucilagii, pectine, enzime, săruri organice etc.

Macrisul iepurelui - proprietati terapeutice:

Intrebuinţările acestei plante se referă la acţiunea diuretică, antiscorbutică, hepatică, în intoxicaţii cu arsen şi mercur.

Consumul excesiv al acestei plante dă naştere la fenomene de greaţă şi vomă. Prezenţa acidului oxalic face ca acesta să se combine cu calciul din organism (de exemplu din sange) şi dă naştere la hemoragii, în astfel de cazuri se intervine cu purgative pentru eliminarea excesului din organism precum şi cu preparate de calciu pentru refacerea echilibrului acestui element.

Administrare:

  1. Decoct: 10 g de plantă proas­pătă (o lingură de supă) se fierb într-o jumătate de li­tru de apă, se lasă să se răcească, se strecoară, se fo­loseşte ca apă de gură, în cazuri de ulceraţii ale gurii, la comprese ce se aplică pe răni. Intern, cu mare precau­ţie, în intoxicaţii cu arsen sau mercur.
  2. Planta proaspătă pisată se pune pe răni şi abcese pentru vindecarea şi evitarea infectării lor.
  3. Limonada răcoritoare se obţine dintr-un pumn de măcriş iepuresc care se fierbe cu un litru de apă, se lasă se se răcească, după care se adaugă zahăr după gust.
  4. Soluţia de măcriş iepuresc poate sa fie folosită la scoaterea petelor de cerneală de pe haine sau obiecte de lemn sau de rugină.