Remedii naturiste

MĂTRĂGUNA (Atropa belladonna L.)

 

Alte denumiri pentru matraguna:


Se cunoaşte şi sub numele de cireaşa codrului, cireaşă lupului, doamna codrului, împărăteasa buruienilor etc.

Descriere aspect matraguna:

Este o plantă ce trăieşte mai mulţi ani, avand mai multe tulpini aeriene care pleacă din acelaşi rizom comun. Planta are aspect de tufă cu tulpini aeriene sunt de culoare roşiatică-verzuie-violacee. Frunzele sunt eliptic-ovate ca mărime, pe aceeaşi plantă fiind frunze de dimensiuni mari (10—15 cm) şi frunze de dimensiuni mici (3—5 cm). Florile sunt aplecate în jos şi au o culoare brun-violetă sau brun-roşiatică, cu nervuri purpurii-violete. Planta înfloreşte în lunile iunie—august. Fructul este o boabă, la început verde, apoi neagră lucitoare, de mărimea unei cireşe şi este însoţit de învelişul floral (caliciul) ca o stea cu 5 braţe. Mătrăguna creşte prin luminişurile de păduri de fag şi în tăieturile Acestora din zona de munte. Se cultivă ca plantă medicinală.

Recoltare radacini matraguna:

De la această plantă se recoltează organele sub­terane (Radix et Rhizoma Belladonnae) precum şi frunzele (Folium Belladonnae). Acestea conţin alcaloizi specifici: atropină, beladonina, hiosciamina, scopolamina etc.

Matraguna -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca sedativ nervos, antiastmatic, narcotic în boli de ochi (dilată pupila) etc. Se administrează numai sub suprave­gherea medicului.

 

Planta este foarte toxică (10—20 de fructe pot fi mortale). Into­xicaţia se manifestă la început prin roşeaţa feţei, respiraţie accelerată, urticarie, eczemă cutanată, excitaţii, halucinaţii, furie, sete accentuată, constipaţie, mărirea pupilei. In cazuri extreme pe lingă simptomele de mai sus apare uscarea gatului, răguşeala, stare de agitaţie, delir şi chiar moartea.
Se intervine prin spălaturi stomacale, tratament cu cărbune activ, purgative cu sulfat de sodiu, aplicare de carpe umede pe piept şi che­marea medicului care va administra tonice respiratorii şi cardiace.

Administrare:

  1. Pilule cu pulbere de frunze în comba­terea crizelor astmatice.
  2. Ţigări antiastmatice.
  3. Extract alcoolic.
  4. Tinctură.
  5. Alcaloizi extraşi (atropină etc).
  6. Alifie: se face din 1—2 g extract de mătrăgună în 8—10 g bază de unguent. Se întrebuinţează în fisuri dureroase ale anusului, sanilor, în ulcere, dureri nevralgice etc.

Toate sunt produse ce se află în farmacii şi se eliberează numai cu prescripţie şi sub control medical, aplicandu-se sub directa supra­veghere medicală.