Remedii naturiste

MEIUL PĂSĂRESC (Lithospermum officinale L.)

 

Alte denumiri pentru mei pasaresc:


Se cunoaşte şi sub numele de grauşorul vrabiei, iarba omului, mălai păsăresc, mărgeluşe, rădăcină roşie etc.

Descriere aspect mei pasaresc:


Este o plantă ierbacee vivace a cărei tulpină ajunge pînă la 80 cm; este ramificată şi pubescentă. Frunzele lanceolate sunt dispuse altern, sesile şi acoperite cu peri rigizi. Florile mici albe sunt unite în inflo­rescenţe în formă de ciorchine, în care alternează cu frunze mici. Seminţele netede, lucitoare, au o consistenţă pietroasă. Planta creşte la margini de pădure, pe locuri pietroase şi necultivate, pe marginea drumurilor.

Recoltare mei pasaresc:


Se recoltează planta întreagă (Herba Lithospermi) şi seminţele (Semen Milii Solis).

Mei pasaresc -  proprietati terapeutice:

Se citează întrebuinţarea acestei plante în afecţiuni renale (li­tiază), hepatice, retenţie urinară, inflamaţii ale prostatei, boli de ochi etc.

Administrare:

  1. Decoct: se fierbe o lingură de pulbere din planta întreagă într-o ceaşcă de apă. Se lasă să se răcească şi apoi se bea pe nemancate. Are efect în retenţia urinară.
  2. Ceai: se maruntesc într-un mojar 15—30 seminţe adăugandu-se o jumătate de litru dintr-o infuzie de flori de nalbă. Se foloseşte în boli de rinichi.
  3. Sămanţa acestei plante care conţine rutină şi cvercetina aso­ciate cu cantitate mare de mucilag, cand se pune la macerat în apă la suprafaţă se formează o peliculă, ca un voal opalescent de o structură foarte fină cu aspect tremurător şi consistenţă gelatinoasă. Un corp străin (praf, muscă, scanteie etc.) intrat în ochi poate fi scos uşor dacă se pune pe pleoapa ochiului o sămanţă uscată. Lacrimile formează pelicula sus-amintită care fixează şi elimină corpul străin intrat în ochi.