Remedii naturiste

MOLIDUL (Picea abies [L] )

 

Alte denumiri pentru molid:

Se cunoaşte şi sub numele de brad roşu, molidar, padină, silhă, tarş etc.

 

Descriere aspect  molid:

Este un arbore înalt de pană la 40 m cu ramurile dispuse în verticile alterne pe care se insera de jur împrejur frunzele mici, aciculare şi pungente. Conurile femele au varful îndreptat în jos, spre deosebire de brad cu care este confundat de necunoscători. Acest arbore alcătuieşte asociaţii caracteristice în zona de munte, asociaţii numite molidişuri, care urcă la peste 1 000 m altitudine. Adeseori este cultivat prin parcuri şi grădini ca plantă de ornament.

 

Recoltare si continut molid:

De la această plantă se recoltează scoarţa, mugurii şi răşina, care conţin tanin, vitamină C, rezine etc.

 

Molid -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în afecţiuni pulmonare şi gastrice, în reumatism, ca depurativ, în tratamentul rănilor şi al bubelor.

Din răşină prin distilare se scoate colofoniul sau sacazul.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se toarnă peste 2—3 linguri de frunze de molid 2—3 ceşti de apă în clocot. Se lasă acoperit timp de 10—15 minute apoi se strecoară, se îndulceşte după voie şi se bea 1—2 ceşti pe zi în erupţii tegumentare, reumatism, boli de piept etc.
  2. Sirop de molid : peste o parte muguri de molid se pune o aceeaşi cantitate de alcool de şaizeci de grade. Se lasă timp de 12 ore, apoi se adugă 10 părţi de apă fiartă şi se filtrează. La 10 părţi din acest filtrat se adaugă 18 părţi de zahăr şi se mai dă un clocot să se îngroaşe puţin. Se trage în sticle mici şi bine închise. Este un foarte bun medicament pentru boli de piept.
  3. Baie: la apa caldă din cada de baie se adaugă unu şi jumătate pană la două kilograme de ace de brad. Se fac băi contra reumatismu­lui şi a afecţiunilor tegumentare.