MORCOVUL (Daucus carota L.)
Alte denumiri pentru morcov:
Se mai numeşte carote, morcoi, mure etc.
Descriere aspect morcov:
Este o plantă ierboasă bienală, care are în pămant o rădăcină groasă, cărnoasă, de culoare galbenă-portocalie. Frunzele sunt 2—4 sectate şi formează o rozetă ca un buchet. Florile sunt albe, unite în inflorescenţe umbeliforme, adesea cu o floare sterilă roşie în mijlocul ei.
Este o plantă cultivată pentru nevoi alimentare şi are numeroase varietăţi. Ea se poate găsi şi ca plantă spontană în faneţele umede montane.
Recoltare si continut morcov:
Se recoltează rădăcina (Radix Dauci) care conţine caroten, substanţe aromatice, zahăr, vitamine (B, C, K) etc.
Morcov - proprietati terapeutice:
Are întrebuinţări ca antirahitic, vindecător al rănilor, întărirea vederii, boli de rinichi etc.
Administrare:
- Sucul de morcovi: se bea un păhărel pe zi ca tonic general pentru întărirea vederii (mai ales seara), vindecarea rănilor, menstruaţie abundentă, în boli de piept, boli hepatice, astm, ca galactogen etc.
— Se poate lua şi o parte suc de morcovi amestecat cu 2 părţi apă şi 4 părţi zahăr. Se beau mai multe linguri în timpul unei zile.
— Cu suc de morcovi amestecat cu miere de albine se ung bubele dulci. - Morcovi raşi: se pun pe arsuri pentru vindecare (se pot folosi chiar morcovi fierţi sau frunzele zdrobite).
- In cosmetică: se face o mască din suc de morcovi cu suc de lămaie, smantană şi puţin talc. Această mască este bună pentru regenerarea pielii (trebuie avut în vedere că pielea se colorează puţin în galben, coloraţie care dispare în timp).