Remedii naturiste

MUŞEŢELUL (Matricaria chamomilla L.)

 

Alte denumiri pentru musetel:

Este cunoscut şi sub numele de românită, matricea, ochiul boului, poala Sf. Mării etc.

 

Descriere aspect  musetel:

Este o plantă mică ierboasă de 20-30 cm cu frunzele penat-compuse, avand foliolele liniare. Florile sunt unite în inflorescenţe capituliforme, cele marginale ligulate şi de culoare albă, iar celelalte galbene. Receptaculul floral la muşeţel este gol la interior şi întreaga inflorescenţă are un miros plăcut, aromatic, caracteristic. Planta se află prin locuri ruderale însorite, sărăturoase.
Se cultivă pentru nevoi farmaceutice, industriale şi cosmetice.

 

Recoltare si continut musetel:

Se recoltează florile (Flores Chamomillae) înainte de maturitate. Ele conţin ulei volatil (bogat în azulene), apigenină, heterozide, tanin, flavonozide, cumarine, colină, mucilagii etc.

 

Musetel -  proprietati terapeutice:

Muşeţelul are foarte numeroase întrebuinţări atat intern cat şi extern.
Ca întrebuinţări interne amintim: în gastrite, colite, colici abdominale, tuse, răceli, antiseptic, emolient, sedativ etc.
Extern se foloseşte ca inhalant, în cataplasme, gargarisme, inflamaţii cutanate, dureri de dinţi, de urechi etc.

Administrare:

  1.  Infuzie: se umectează o linguriţă de flori de muşeţel cu 3 linguriţe de apă rece. Se lasă să stea 5 minute apoi se adaugă 100 ml (cat un pahar de vin) apă clocotită şi se lasă acoperit 10—20 minute. Se strecoară şi se bea călduţ în colici, tuse, răceală, gripă etc.
    Infuzia se mai poate obţine şi turnand peste 2 linguriţe de flori o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă acoperit 10 minute apoi se stre­coară şi se bea călduţă.
    Infuzia se poate face şi la rece punand peste 2 linguriţe de flori o ceaşcă de apă rece şi lăsand să stea 6—8 ore la temperatura camerei.
    Cu aceste infuzii se poate face gargară, comprese, spălaturi în gură la dureri de dinţi şi gingivite, spălaturi vaginale, inhalaţii etc.
  2. Tinctură: peste 20 g (o mană) de flori de muşeţel se pune o ceaşcă de alcool de 70°. Se lasă 10 zile la macerat în bucătărie, agitandu-se zilnic, apoi se trage în sticle bine închise. Se iau cate 10— 20 picături în gastrite, colici abdominale etc.
  3. Băi cu muşeţel: se pun într-un săculeţ 150—400 g flori (după capacitatea căzii) şi se pun în apă care are o temperatură de circa 37°. Este indicat în dureri reumatice.
  4. Decoct: se îmbibă florile de muşeţel cu apă călduţă şi se pun într-un săculeţ cu care se aplică pe locul dureros. Se acoperă totul cu o flanea pentru păstrarea căldurii mai mult timp.

Pentru colici abdominale este folosit un amestec din părţi egale de flori de muşeţel, frunze de mentă şi fructe de chimen. O lingură din acest amestec tratată cu o ceaşcă de apă în clocot se lasă în repaus 10 minute apoi se strecoară şi se bea încet, călduţ. Alină cram­pele la adulţi şi copii.
In nevralgii faciale este bun un amestec în părţi egale de flori de muşeţel şi zahăr. Se ia cate un varf de cuţit. Este bun şi în mi­grene.

           In cosmetică: tamponarea tenului cu o bucată de vată îmbi­bată cu infuzie de muşeţel îl păstrează proaspăt şi fin, iar spălarea părului cu infuzie îl face mătăsos şi îl deschide la culoare.