Remedii naturiste

MUŞTARUL [Sinapis nigra L; Brassica nigra (L) Koch.]

 

Alte denumiri pentru mustar:

Se numeşte şi horşti, horştiţă, muştar de camp, rapiţa, muştar etc.

 

Descriere aspect  mustar:

Plantă ierbacee înaltă de peste 1 m. Are frunze întregi, inegal dinţate sau penat-sectate. Florile galbene sunt unite în inflo­rescenţe laxe. Seminţele sunt de culoare brună-roşiatică pană la neagră.
Planta se cultivă dar se află şi subspoutan în flora ţării noastre.

 

Recoltare si continut mustar:

Se recoltează seminţele (Semen Sinapis nigrae) care conţin hetero­zide cu azot şi sulf, mucilag, ulei gras etc.

 

Mustar -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează mai mult extern ca antireumatic, iritant şi revulsiv local.
Intern se ia ca ape­ritiv.

Trebuie luat cu precauţie deoarece depăşind o anumită doză pro­duce inflamaţii ale tractului gastro-intestinal, diaree şi afecţiuni ale rinichilor. Se intervine cu laxative uleioase şi mucilagii.

Administrare:

  1. Cataplasmă: se umectează făină de muş­tar cu apă caldă (cel mult de 40° C sau atata cat să se poată ţine cotul în apă). De asemenea pentru a nu se face băşicarea pielii este bine să se amestece făina de muştar cu de 4 ori atata făină de in. De asemenea nu se va aplica direct pe piele cataplasma, ci se va in­clude într-un săculeţ de panză, iar peste aceasta se aplică un prosop uscat. Timpul de aplicare diferă şi el. La adulţi nu se ţine mai mult de 15 minute, iar la copii sub 10 minute (după varstă şi sensibilita­tea tegumentului; la blonzi mai puţin decat la bruneţi).
  2. Băile cu muştar: se plămădesc 20 g (2 linguri) de făină de muştar într-o ceaşcă cu apă rece. Se lasă la temperatura camerei pană se simte că înţeapă la ochi. Atunci se răstoarnă în vana de baie cu apa în jur de 37°. Nu se va sta în baie mai mult de 10—20 minute (la copii mai puţin) deoarece se pot produce iritaţii şi băşicări ale pielii.