Remedii naturiste

MUTĂTOAREA (Bryonia alba L.)

 

Alte denumiri pentru mutatoare:

Se cunoaşte şi sub numele de căţărătoare, cireaşă cainelui, cucurbeţică, împărăteasă, morcova ielelor, suitoare etc.

 

Descriere aspect  mutatoare:

Plantă agăţătoare cu carcei. Are în pămant o rădăcină groasă, de pe care se ridică mai multe tulpini subţiri ce pot atinge 2—3 m lungime. Frun­zele sunt palmat-lobate si au suprafaţa aspră. Este o plantă monoică avand flori mascule şi femele de culoare alb-gălbuie şi un fruct mic globulos (o boabă) de culoare neagră. Creşte pe langă garduri, prin vii şi tufişuri.

 

Recoltare si continut mutatoare:

Se recoltează rădăcina (Radix Bryoniae) toamna sau primăvara. Conţine alcaloizi specifici, răşini, substanţe amare, tanin, enzime, aminoacizi etc.

 

Mutatoare -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în reumatism, dureri de cap, creş­terea părului, antiepileptic, antitumoral, în paralizii atone, afecţiuni pectorale, abdominale etc.

Planta trebuie manevrată cu grijă fiind toxică. Intoxicarea se mani­festă prin diaree cu sange. Consumarea de către copii a 50 de boabe le poate provoca moartea. Se intervine eu cărbune medicinal şi vomitive.

 

Administrare:

  1. Cu ră­dăcina rasă se fac legături pentru combaterea durerilor de cap. Ră­dăcina rasă şi amestecată cu untura dă o alifie cu care se unge pe cap pentru combaterea calvitiei.
  2. Pulbere de rădăcină: se ia 0,5—3 g (1—3 varfuri de cuţit) pe zi ca purgativ drastic.
  3. Suc: se scobeşte rădăcina (fără a o scoate din pămînt) şi se pune în ea zahăr. După 12 ore se obţine un suc din care se iau cu precauţie 1—2 linguriţe ca purga­tiv.
  4. Suc amestecat cu paine sau făină e folosit sub formă de cataplasmă în reumatism.
  5. Oximel: se tratează 45 g ră­dăcină rasă cu 50 g miere şi 75 ml oţet. Se fierbe totul o jumătate de oră la foc încet. Se ia cate o linguriţă pentru purgaţie.