Remedii naturiste

MUTULICA (Scopolia carniolica Jacq.)

 

Alte denumiri pentru mutulica:

Se cunoaşte şi sub numele de matragună mică, sculătoare mare etc.

 

Descriere aspect  mutulica:

Este o plantă ierbacee, cu un rizom subpămantean şi o tulpină ce ajunge pană la cel mult 1 m înălţime. Frunzele sunt moi, întregi, situate ca un buchet în zona de varf a tulpinii. Au o formă lanceolat-eliptică şi îngustate spre peţiol. Florile sunt puţine ca număr, sotare şi au o culoare violacee sau brun-roşcată.
Planta trăieşte prin locuri ume­de şi umbroase, în tăieturi de pădure din zona montană.

 

Recoltare si continut mutulica:

De la această plantă se întrebuinţează rizomii (Rhizoma Scopolias), care se recoltează toamna sau primăvara; ei conţin alcaloizi (hiosciamină, scopolamină,  atropină etc).

 

Mutulica -  proprietati terapeutice:

Are aceleaşi întrebuinţări ca şi mătrăguna şi se fac aceleaşi re­comandări de precauţie, avand în vedere că şi această plantă este extrem de toxică.

 

Intoxicaţiile se mani­festă prin dilatarea pupilei, uscarea gatului, senzaţie de sete, halucinaţii, delir iar în cazuri grave pierderea cunoştinţei, stare tetanică şi moarte. Se deosebeşte de otrăvirea cu mătrăgună prin aceea că nu apare roşeaţa tegumentului şi nici scăderea pulsului.

Tratamentul intoxicaţiei se face cu cărbune activ, spălaturi stoma­cale,  purgative, sulfat de sodiu, in­tervenţie medicală.