Remedii naturiste

NĂPRAZNICA  (Geronium robertianum L.)

 

Alte denumiri pentru napraznica:

Se cunoaşte şi sub numele de buruiană de roşaţă, buruiană de săgetătură, iarba sangelui, închegătoare, priboi, ursan etc.

 

Descriere aspect napraznica:

Este o plantă ierboasă anuală cu un miros puternic. Tulpina de culoare uneori roşie poartă frunze opuse, lung peţiolate şi divizate în trei lobi penat-fidaţi. Florile roşii cu striaţii albe au un peduncul lung. Planta creşte prin locuri virane, pe grohotişuri, prin păduri şi zăvoaie.

 

Recoltare napraznica:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene, care se culeg în timpul înfloririi (aprilie—octombrie).

 

Napraznica - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca tonic amar, astringent, vulnerar, antihemoragic, diuretic, inflamaţii ale pielii, boli de ochi iar unele surse îi atribuie chiar proprietăţi de combatere a sterilităţii.

 

Administrare:

 1. Decoct: se fierbe timp de 5 minute o lingură de plantă mărunţită, cu o ceaşcă de apă, după ce în prealabil s-a pus planta în apa rece din ceaşcă şi s-a lăsat să stea 5 minute; după ce a fiert se strecoară. Se foloseşte sub formă de gargară în amigdalită, afte sau se fac cataplasme în caz de obturare a căilor de lapte (la mamele).
2.  Sucul de napraznica diluat cu apă sau lapte are un bun efect diuretic.
3.  Cataplasmă: se prepară o cataplasmă fierband planta cu apă care apoi se aplică pe locurile ce prezintă inflamaţii ale tegumentului sau se pun comprese pe ochi.